Afbeelding
Foto:

Neem en lees: 'Gelooft Zijn heil- en troostrijk Woord

Wat is kenmerkend voor zijn Schriftuitleg? Hij legt op een aansprekende en indringende wijze de Schrift uit, duidelijk en recht op de man af. Het was zijn bedoeling om de hoofdpunten van de christelijke leer zo eenvoudig en duidelijk mogelijk naar voren te brengen, zó dat iedereen het kan begrijpen.
Wie zijn geschriften kent, zal constateren dat zij doortinteld zijn van intense bewogenheid, die voortkomt uit een brandend hart, dat vervuld is met de liefde van Christus. Een sprekend voorbeeld daarvan is wat hij over het geloof geschreven heeft naar aanleiding van Johannes 3:16: ‘Want alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een iegelijk die in Hem gelooft, niet verderve, maar het eeuwige leven hebben.’
Het zijn ruim dertig korte meditaties, die het geloof op verschillende wijze aan het hart leggen. Als voorbeeld de laatste uit dit handzame boekje: Volle troost en heerlijkheid:

'Laat alles in u erop gericht zijn Hem niet alleen te leren kennen als Degene Die voor u stierf, maar ook als Degene Die voor u leeft aan de rechterhand van God. Niet alleen als Degene Die Zijn bloed voor u gestort heeft, maar ook als Degene Die uw Voorspraak is aan de rechterhand van God, als Degene Die spoedig zal weerkomen en voor u op deze aarde zal staan.
Een mijnwerker die er volkomen van overtuigd is dat het touw sterk genoeg is dat hem uit de schacht moet optrekken, vraagt zich helemaal niet angstig en bezorgd af of hij wel boven zal komen. Zo is het met de gelovige ook. De gelovige, die geheel en al vertrouwt op de volheid van Christus, reist door genade met volle troost en vrede naar de heerlijkheid.'

Ryle eindigt onderaan de bladzijde met het woordje dagelijks:
'Weet u welke woorden er altijd in uw dagelijks gebed moeten voorkomen? ‘Heere, vermeerder mijn geloof.’
Een boekje dat het waard is om gelezen te worden, maar ook uitermate geschikt om aan anderen cadeau te doen. Van harte aanbevolen.