Ethiek: Grondwaterstand

In de eerste plaats is het mooi dat dit ook in de krant staat. Het is een bekende regel dat goed nieuws eigenlijk geen nieuws is. Nieuws moet mensen kunnen schokken en we moeten er kennelijk allemaal druk mee bezig zijn. Een terroristische aanslag vult dagenlang de kolommen van de krant. Overigens, vooral een aanslag in Europa of in eigen land. Een aanslag in Bagdad, ik noem zomaar een plek op de wereld, geeft veel minder aandacht. Die zijn we ook zo weer vergeten. Ook een fout van de minister van volksgezondheid heeft de volle aandacht. Dat er ook heel veel dingen erg goed gaan, krijgt beduidend minder aandacht. Kennelijk zijn mensen nogal gevoelig voor dingen die niet goed gaan. Trouwens, ook in het kerkelijk leven merk je dat. Een kerkscheuring of een dreiging ervan heeft volop aandacht. Dat er elke week ook in allerlei kerken diensten worden gehouden veel minder, hoewel dit, gelet op de coronamaatregelen, plotseling wel weer media-aandacht heeft. Maar goed, er staan ook goede dingen in de krant. Het grondwaterpeil is weer op peil.

Een andere opmerking gaat over de klimaatverandering. Als er op dit punt dingen te melden zijn, dan wordt dat vaak tot vervelens toe herhaald. Kennelijk zijn er mensen die een agenda rond dit punt hebben. Maar dat er ook dingen geschieden die opvallen, wordt dan weer veel minder gemeld of in relatie gebracht met de klimaatverandering. Zo is het dit jaar al weken een stuk kouder dan normaal. Zou dat misschien ook wat twijfel kunnen oproepen rond de stelligheid waarmee sommigen de verandering van het klimaat poneren? En toen het zo droog was, waren de verhalen van de klimaatverandering niet van de lucht. Nederland zou een soort woestijn worden, was de gedachte. Maar inmiddels is het grondwater weer gewoon op peil. Misschien hebben we wat te hard en te snel geroepen dat de droogte een gevolg was van klimaatverandering. Het is maar een vraag en misschien horen we daar ook nog iets van. Het zou wellicht een heel stuk kramp uit deze wat merkwaardige discussie halen. Klimaat verandert altijd en door heel veel factoren. Het is wat eenzijdig om alleen maar te denken aan de toename van CO2 in de lucht.

Tenslotte nog een derde gedachte. Deze week mogen we herdenken dat ruim 20 eeuwen geleden de Heilige Geest werd uitgestort. Die Geest past het heilwerk van Christus toe aan het hart. Maar die Geest doet meer. We lezen in de Bijbel het volgende. “Zendt Gij Uw Geest uit, zo worden zij geschapen, en Gij vernieuwt het gelaat des aardrijks.” (Ps. 104:30). Door Gods Geest wordt er voor deze aarde gezorgd. Reeds in het verbond met Noach heeft de Heere dat beloofd. En door de Geest vervult God, tot op de dag van vandaag, ook deze belofte. We moeten zuinig zijn op onze natuur. Het is ook niet de bedoeling dat wij de aarde misbruiken, maar als het gaat over het voorbestaan van de mensheid en de zorg voor deze wereld, dan ligt er wel een belofte. God zal zorgen tot op de dag van de wederkomst. Ergens mogen we Gods goede hand erin zien dat het grondwaterpeil weer op normaal niveau is gekomen. En dat brengt mij bij de gedachte dat de Heere in zijn Vaderlijke zorg over deze wereld en over Zijn kinderen waakt. De Heere zorgt in leven en in sterven en voor ziel en lichaam. Dat is de enige troost in leven en sterven. Ook vandaag.