Afbeelding

Stemmen staken over besluit onderzoek Oostelijke Randweg

Net als de bioboardfabriek in Oude-Tonge in ook de randweg een onderwerp dat de gemoederen - ook buiten de online raadszaal – de afgelopen weken flink heeft beziggehouden. Uitmondend in het aanbieden door de werkgroep Nieuwe Waterweg van een petitie met 1364 handtekeningen tegen een Oostelijke Randweg en tegen bomenkap. Daarnaast is er een klemmend advies van ondernemers Middelharnis Centrum (BIZ-bestuur) om een politiek besluit te nemen waarmee men toekomstgericht kan omgaan. En dan zijn er ook nog reacties van individuele bewoners.

Maar het lukte ook donderdag dus niet om een besluit te nemen. De stemmen staakten bij 14-14. Volgende week gaat de geschorste vergadering verder. Kijkend naar een aangenomen amendement van de SGP (18-10 stemmen) bij dit onderwerp, lijkt besluitvorming dan overigens wel haalbaar. "Het is bij de gemeente een zoektocht naar een transparant proces, waarin burgerparticipatie een belangrijk item is maar waar beslist niet iedereen zijn of haar zin kan krijgen. De verkeersproblematiek moet voor de toekomst worden aangepakt en een onderzoek dat in het voorstel is aangegeven zou daarin, naast afweging van ook nog andere aspecten, richtinggevend een bijdrage kunnen leveren", verwoordde het college. "We moeten helderheid scheppen om uiteindelijk een afgewogen besluit te kunnen nemen."

Complex vraagstuk

Wethouder Feller gaf dit nog eens aan: "Wij willen in het resultaat van het onderzoek kunnen zien wat de impact is bij aanleg van de rondweg. Wat betekent het voor de omgeving. Dat is nooit uitgezocht. Daar hebben wij geen goed beeld van. Het is een complex vraagstuk waarbij verkeersveiligheid en leefbaarheid in diverse straten (Hobbemastraat/Langeweg e.a.) een belangrijk aspect is." De insteek is volgens de wethouder dan ook duidelijk. "Er moeten maatregelen getroffen worden. We moeten nu stap voor stap toewerken naar een invulling. Na vele jaren moet er een 'klap' op dit dossier worden gegeven. De problematiek is te lang niet goed onderkend." Duidelijk is ook dat de inwoners bij de voortgang betrokken zullen worden, aldus de wethouder. De raad krijgt op korte termijn een voorstel hoe die participatie vorm en inhoud kan worden gegeven.

Varianten

Met het onderzoek zullen naast de Oostelijke Randweg zeker ook andere varianten worden bekeken, stelde Feller. En ja, Middelharnis is de centrumgemeente met talrijke voorzieningen en dat leidt tot verkeersperikelen die nu onder de loep moeten worden genomen. Wat de beste oplossing is, wordt na het onderzoek meer inzichtelijk. De fracties hadden allemaal weer hun standpunten die al eerder waren gepresenteerd. "Laten we geschiedenis schrijven en met een rechte rug een besluit durven nemen", zei Ellen Nijssen. En daar lijkt het nu toch van te gaan komen. Een aandachtspunt dat opnieuw veelvuldig de revue passeerde was de woningbouw. Ga in de kleine kernen bouwen, was in de raad een onderschreven credo.