Afbeelding

Raad zet schoorvoetend eerste stap voor mogelijke bouw van bioboardfabriek

De politieke knoop moest worden doorgehakt om de spanning niet verder te laten oplopen. Het trekt een flinke wissel op veel inwoners van de kern Oude-Tonge. Maar ook de fracties worstelden met het onderwerp en lieten dat in reacties merken. Een duivels dilemma, gaf de VVD bij monde van Ellen Nijssen aan. "Een worsteling waar we goed aan doen." Unaniem klonk dat er eerder gecommuniceerd had moeten worden. Door de ondernemer maar ook door de gemeente. Al betrof het dan misschien maar enkele maanden. Dat boetekleed trok portefeuillehouder Markwat ten dele aan. Dat is een leermoment, zo stelde de wethouder.

Genoeg is genoeg

Cees Grinwis (PvdA) opende de rij van politici die elk op eigen wijze accenten legden. "Voor onze fractie geldt genoeg is genoeg", zei Grinwis. "Op tal van aspecten gaat de vraag ver uit boven het geldende bestemminsplan, te weten bouwvlak, bouwhoogte en milieucategorie. De presentatie van het bedrijf was een goed nieuwsshow waarin heikele onderwerpen, geuren, verkeersafwikkeling en eilandelijk gebruik van materialen onbevredigend aan de orde kwamen." Johan de Vos (VKGO) vond de bedrijfsvestiging onwenselijk en kijkend naar de significante afwijkingen ten aanzien van het bestemmingsplan, onacceptabel. Henk van der Meer (EVV) was uiterst scherp richting de portefeuillehouder. "De raad is bij deze aanvraag gepasseerd. De bevoegdheid ligt niet bij het college." Het raadslid wilde uitleg waarom er zo gehandeld is.

Rol gemeente beperkt

Peter Kieviet (SGP) wees op de onrust die rond dit onderwerp is ontstaan. "Hierover had tijdig informatie moeten worden gegeven. De rol van de gemeente is in dit dossier beperkt. De provincie heeft het bevoegd gezag, maar de gemeente is wel bij het bestemmingplan aan zet. Veel is nog niet duidelijk, over de bouw, over geuraspecten en verkeersafwikkeling. Hoe wordt er in de praktijk gehandhaafd bij overschrijdingen?" Conny Pipping (ChristenUnie) belichtte twee zijden van het vraagstuk. De activiteiten zoals hergebruik van grondstoffen en materialen spreken de fractie aan. "Die vormen een bijdrage aan de realisatie van een circulaire economie. Anderzijds is er een dilemma gezien omvang en risico van mogelijke overlast, zeker wat betref milieu en de hiermee samenhangende volksgezondheid." Evenals andere fracties wil de CU een toezegging dat verkeersstromen (vrachtverkeer) over N59 en N215 plaatsvinden en niet langs de dorpskern (N498). Ook sprak hij zijn zorgen uit over de landschappelijke inpassing op het bedrijventerrein. "Er dient een groenstrook, flink bos te komen rond het bedrijfscomplex."

Omissie

Bram Pijl (CDA) benoemde ook de beperkte bevoegdheid van de gemeente. Hier gaat het nu om de ruimtelijke ordening/het bestemmingsplan. "De negatieve aspecten zoals verkeershinder en geur/stankoverlast zijn nog niet in te vullen. Hoe kunnen de afwijkingen worden onderbouwd? Er ligt een belang van de ondernemer en een economisch motief. Burgers voelen zich echter uiterst bezorgd, hebben proactieve informatie gemist." Rita van den Nieuwendijk (ABB) toonde zich niet tevreden met de antwoorden van het college op haar schriftelijk gestelde vragen. "Hier ligt een buitensporig voorstel. Waar bleef de communicatie? Een omissie van college en ondernemer." Jan Zwerus ging er hard in. "Deze fabriek hoort op de Maasvlakte." Hij was alle toelichtingen over duurzaamheid flink moe, gaf een compliment voor de bewonersacties en zei faliekant tegen het voorstel te zijn.

Groen licht

Wethouder Markwat reageerde op de vele opmerkingen. Gaf aan dat DCMR controles houdt op goede naleving van de voorschriften. Dat de items verkeer en landschappelijke inpassing in de tweede fase van de projectontwikkeling aan de orde komen, daar waar het dan gaat over de vergunningverlening. Nu lag de ontwerpverklaring van geen bedenkingen op de raadstafel. Een eerste stap die uiteindelijk dus voorzichtig groen licht kreeg. Het zal de zorgen van de bewoners in de kern Oude-Tonge en die van de Dorpsraad zeker niet wegnemen.