Bouw van vrijstaande huizen als kostendrager restauratieproject

In het bestemmingsplan wordt het mogelijk gemaakt twee vrijstaande woningen te bouwen op een tweetal kavels. De woningen waren eerder gepland aan de Geerweg in het buitengebied van Middelharnis. In principe was hiervoor medewerking verleend. Dit als compensatie van de restauratiekosten van het voormalige Meijer Theater aan de Vissersdijk in Middelharnis. Maar door verkoop van het perceel aan de Geerweg moest een andere locatie worden gezocht voor genoemde huizenbouw en dat blijkt haalbaar aan de Achterweg in Sommelsdijk.

Juridisch planbureau Rho uit Rotterdam maakte een bestemmingsplan dat in 2020 in ontwerp ter inzage lag. Hierop kwamen vijf zienswijzen binnen die zijn samengevat in een nota van zienswijzen en overlegreacties. Dit heeft tot aanpassingen geleid, waardoor de bouw van de twee woningen volgens de gemeente met een goede landschappelijke inpassing mogelijk is. De twee woningen zijn zoals gemeld nodig als kostendrager voor de restauratie van het genoemde Meijer theater in het pand Vissersdijk 61. Behoud van dit karakteristieke pand is wenselijk. In het begin van dit proces kwamen aankoop en restauratieplannen niet rond. Uiteindelijk is het pand gekocht door Wonen op Flakkee bv en die is ook gestart met het werk. Ter compensatie van hogere restauratiekosten voor het voormalige theaterpand dan eerder werd ingeschat, is toen medewerking gevraagd twee vrijstaande woningen te mogen realiseren. Eerst gericht op de Geerweg maar uiteindelijk nu kansrijk aan de Achterweg 1a Sommelsdijk.

Precedent?

Op vragen van de VVD over mogelijke precedentwerking stelt het college dat het dan gelijke behandeling in gelijke situaties betreft. In het geval bestemmingsplan Achterweg 1a Sommelsdijk lag een ander project hieraan ten grondslag. Projecten van de omvang restauratie Meijer Theater worden niet verwacht. En als het gaat om kleinere projecten of in omvang dan is dit niet met 1 of 2 woningen op te lossen, zo geeft het college aan. De ontwikkelende partij heeft zelf de locatie Achterweg aangedragen. Er is hier aansluiting gezocht bij andere bebouwing.

De twee gevraagde woningen zijn tot stand gekomen uit gesprekken en onderhandelingen met als doel restauratie van het Meijer Theater. Gelet op nieuwbouw in de omgeving en de beleving van het gebied was dit meer dan wenselijk, is het antwoord van het college.