Afbeelding

Gemeente investeert 2,48 miljoen euro in Stedin

Stedin heeft door de energietransitie een kapitaalbehoefte en heeft in overleg met de Aandeelhouderscommissie (AHC) voorgesteld om deze kapitaalbehoefte in te vullen met een kapitaalstorting in Stedin van 200 miljoen euro, via de uitgifte van cumulatief preferente aandelen. Dit is consistent met de lijn die ook gevolgd is in het Eneco-dossier bij verkoop van de aandelen. Als onderbouwing bij de actie (rentepercentage bij uitgifte is 3 procent) wordt genoemd dat de energietransitie grote investeringen vergt en dat aandeelhouders gebaat zijn bij een financieel robuuste netbeheerder met voldoende investeringsruimte binnen het gebied van de deelnemende gemeenten.

Bestaande stroomnetten moeten in korte tijd uitgebreid en verzwaard worden om aan de sterk toenemende vraag naar (duurzame) energie te kunnen voldoen. In de Regionale Energiestrategie (RES) geven gemeenten samen met netbeheerders en andere partners gestalte aan de afspraken die gemaakt zijn in het Klimaatakkoord voor verduurzaming in de regio. Stedin heeft behoefte aan (meer) kapitaal in de vorm van eigen vermogen. Uitgifte van cumulatief preferente aandelen is het meest geschikte instrument voor alle betrokken partijen om te voorzien in de kapitaalvraag.

Publiek belang

Aandeelhouderschap is publiek belang. Het ligt in de eerste plaats in het feit dat de aandelen van een netbeheerder direct of indirect bij de staat, provincies, gemeenten of andere openbare lichamen berusten en niet mogen worden geprivatiseerd. Vanuit de historie (EMGO) is de gemeente uiteindelijk in de positie van Stedin aandeelhouder gekomen. Decentrale overheden voelen het publiek belang ook in hun eigen verzorgingsgebied. Tekortkomingen en storingen in distributienetten hebben voornamelijk een lokale en regionale impact. Een financieel robuuste netbeheerder is beter in staat een netwerk te onderhouden en verder te decentraliseren bij de uitvoering van de RES-investeringen.