Het 'proostmoment' tijdens de sleuteloverdracht van de Beroepscampus Zuid (Archieffoto: Jaap Peeman).
Het 'proostmoment' tijdens de sleuteloverdracht van de Beroepscampus Zuid (Archieffoto: Jaap Peeman).

Bouw Beroepscampus Zuid blijft binnen raadsbudget

Bij een dergelijk omvangrijk project treden, ondanks goede voorbereiding, toch vaak financiële risico’s en onzekerheden op. Maar, zo stelt het college, dat is gelukkig bij deze bouwontwikkeling achterwege gebleven. Van het budget is 542.179 euro nog overgegaan naar de campus Noord. Bij de eindafrekening Beroepscampus Zuid resteert dan een gemeentelijk aandeel van 13.936.521 euro, terwijl de werkelijke kostenpost 125.444,91 euro lager ligt. Van dit bedrag wordt 65.000 euro ingezet voor de afronding van het buitenterrein na de oplevering van de Beroepscampus Noord.

In januari 2019 kon de aanbesteding voor het project Beroepscampus Zuid worden afgerond. In juli van dat jaar verleende de gemeente de bouwvergunning, waarna in november de bouw startte voor een school met een bruto vloeroppervlakte van ruim 7.400 m2. Na een lange tijd van voorbereiding en een bouwtijd van een jaar, kon op 18 december 2020 de sleutel van de Beroepscampus Zuid in Middelharnis door de bouwer worden overhandigd aan RGO, Albeda en de gemeente Goeree-Overflakkee.

Voorgeschiedenis

Het college schetst de lange voorgeschiedenis voor dit onderwijsproject, die eigenlijk al vanaf 2007 (zij het in een andere insteek) speelde en waarbij diverse obstakels moesten worden overwonnen. Niet te realiseren fusieplannen, locatieperikelen en dergelijke waren in de vervolgjaren aan de orde. Maar uiteindelijk waren er gesprekken met het ministerie van OCW, de gemeente, RGO, CSG Prins Maurits, Lentiz en Albeda waarna werd overeengekomen dat RGO in augustus 2018 vmbo Techniek en Groen van Edudelta zou overnemen en Lentiz de mbo Groen-studenten. Hiermee kon de komst van de campus worden veiliggesteld. In de doelstellingen voor ontwikkeling van de beroepscampus werd de behoefte onderschreven om doorgaande leerlijnen van vmbo naar mbo op ons eiland te laten ontstaan en te zorgen dat de beroepscampus (mede) zou bijdragen aan het realiseren van een optimale aansluiting van het beroepsonderwijs op het bedrijfsleven.