Afbeelding

Visie vastgesteld voor Warmtetransitie GO

Voldaan moet worden aan de opdracht om in het kader van de Europese en landelijke duurzaamheidsdoelstellingen in 2050 de CO2-uitstoot met 98 procent terug te brengen. De gemeente dient de regie te nemen in de uiteindelijke overstap in de komende jaren van aardgas naar duurzame manieren van verwarmen en woningen en panden zeer energiezuinig te maken. Het Rijk vraagt een document waarin de gemeente aangeeft op welke wijze de opdracht wordt ingevuld.

Dat dient zorgvuldig te gebeuren, in kleine stappen. Het moet voor de burger haalbaar en betaalbaar zijn via innovatie, isoleren en besparen. Met daarbij de vraag of de opdracht van het rijk wel in de gewenste korte termijn gehaald kan worden. Meerdere gemeenten worstelen met het vraagstuk. Burgemeester en wethouders willen het project realiseren vanuit de basis van het scheppen van een maatschappelijk draagvlak. Ingezet wordt op samenwerking. Bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden worden betrokken bij het maken van de plannen en de uitvoering van de energieprojecten op het eiland.

Maatwerk bieden

Bij de keuze voor de meest geschikte techniek zet de gemeente in op het verlagen van de energievraag; op hernieuwbare energieopwekking en op de inrichting dat het gebruik van fossiele brandstoffen alleen nog past in een overgangsfase. Dit met de wetenschap dat de uiteindelijke overstap van aardgas naar duurzame warmtebronnen en de voorbereiding daartoe financiƫle offers vraagt. Ook hier is participatie belangrijk. Iedereen moet immers mee kunnen doen. Er moet maatwerk worden geboden en de menselijke maat is daarbij belangrijk. De gemeente gaat nu toewerken naar een Plan van Aanpak.