Afbeelding
Foto:

Opiniecolumn: Eigenlijk best wel slim

Het blijkt dus zo te zijn dat verschillende gemeenten in Nederland hun burgers in de gaten houden, onder meer door gebruik te maken van nep accounts. Dat is trouwens ook verboden. Dat het echt gebeurt, is gebleken uit onderzoek van NHL Stenden Hogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen. Daaruit kwam dat gemeenten Facebook-groepen, Twitter-profielen en andere social media in de gaten houden om zicht te krijgen op mogelijke rellen en demonstraties.

Als je het zo stelt, dan klinkt het naar mijn idee niet zo raar, en eigenlijk best wel slim. Daar komt ook bij dat alles wat je op social media plaatst altijd teruggevonden kan worden, dus maakt het niet zoveel verschil om te weten dat ze ‘meekijken’ voor mij.

Ik ben ook van mening dat de gemeente niet echt geïnteresseerd is in mijn persoonlijke sociale leven, bijvoorbeeld foto's die ik plaats op Instagram. Daar gaan ze echt niks interessants aan vinden. Misschien is het ook zo dat ik niet direct weet wie er ‘meekijkt’ en het me daarom ook niet veel uitmaakt. Ik zou het vervelender vinden als bijvoorbeeld mijn ouders altijd mee zouden kunnen kijken, dat is weer veel dichterbij. Die hoeven ook niet alles te weten ;)