Afbeelding

Voor u gelezen: Slim en eenvoudig vogels herkennen

‘De Gewiekste Vogelgids’ is een naslagwerk dat het opzoeken van de gespotte vogelsoort net even anders aanpakt. De meeste bestaande vogelgidsen zijn gebaseerd op een wetenschappelijke indeling van ruim een eeuw geleden. Via deze zoekmethode worden vogels in families ingedeeld. Dat maakt het opzoeken van een gespotte vogel niet altijd even eenvoudig.

Simpele zoekmethode

Om beginnende en gevorderde vogelaars op weg te helpen, ontwierp vogelkenner- en beschermer Nico de Haan een zoekmethode met een indeling op kleur, gedrag, vorm en leefgebied. De zoekwijzers bij de indeling geven in een oogopslag weer op welke pagina je de zoektocht moet starten. Wit is bijvoorbeeld een kleur die veel voorkomt bij vogels die in groepen leven. Groen en grijs zijn kleuren die je vaak aantreft bij zangvogels. Zo vallen ze zo min mogelijk op tussen de bladeren. Geduld en goed kijken dus, tipt De Haan.
Met de zon mee vogelen is een handige beginnerstip van De Haan. Bladerend door de gids ontdek je dat het opzoeken en herkennen van vogels met deze methode toegankelijk en daardoor aantrekkelijk wordt gemaakt.
Het is indrukwekkend om te zien hoe ontzettend veel mooie en bijzondere vogels er in ons land te vinden zijn.

Vogeltelling en nestkastje

Helaas worden veel vogelsoorten door onder meer het directe ingrijpen van de mens in de natuur ernstig bedreigd in hun voortbestaan. Wie hierover meer wil weten, kan te rade gaan bij meerdere instanties die zich inzetten voor de bescherming van bedreigde vogelsoorten.
Een kijkje op de website van de Vogelbescherming leert dat met hulp van donateurs wordt gewerkt aan herstel en bescherming van diverse bedreigde vogelsoorten. Kleine dingen, zoals het plaatsen van een nestkastje in de tuin, kunnen al helpen. Een ander idee is het donateurschap van een vogelbeschermingsinstantie of het meedoen van de in de loop van elk kalenderjaar georganiseerde vogeltellingen.

Webcam

Een online beginnerscursus tuinvogels herkennen is wellicht een leuk opstapje naar een nieuwe hobby. Verder zijn er via de Vogelbescherming prachtige live opnames van diverse vogels te vinden. Deze webcams leveren fascinerende en ontroerende beelden op van vogels met hun jongen. Een aanrader!
De auteur van ‘De Gewiekste Vogelgids’ schreef meerdere vogelboeken en won eerder de Zilveren Griffel voor ‘De Vogelontdekgids’. De illustraties zijn van Elwin van der Kolk, huistekenaar van de Vogelbescherming en illustrator van diverse bekende vogelboeken.
De uitgever meldt nog dat voor de productie van deze gids papier werd gebruikt waarvan het zeker is dat de productie ervan niet tot bosvernietiging leidde.
Een mooi cadeau voor de enthousiaste (beginnende) vogelaar. Het is ook leuk om deze gids samen met kinderen te gebruiken.