Afbeelding

Neem en lees: 'Toevlucht in het lijden'

Het is zijn invoelend vermogen om de wijsheid van God vooral in beproevingen naar voren te laten komen. Tegelijk laat hij zien hoe heilzaam het gebed hierin is. Door de beproevingen heen wil de Heere het geloof in het leven van Zijn kinderen oefenen met het doel dat zij vruchten voortbrengen tot verheerlijking van Zijn Naam.

Wie was Octavius Winslow (1808-1878)? Hij was een zoon van de bekende Mary Winslow. Eerst was hij in Amerika predikant. Daarna keerde hij terug naar Engeland, waar hij een drietal gemeenten heeft gediend.

De oorspronkelijke titel van dit geschrift is Words to the Sick en Aged. In het Nederlands vertaald: Goede woorden voor bejaarden en zieken, met als ondertitel: de wijsheid Gods in onze beproevingen. Het verscheen in 1862. Enkele jaren later verscheen – in afleveringen – een Nederlandse vertaling. Zowel het Engelse origineel als de oude vertaling zijn zeer zeldzaam. Er was geen Engelse tekst voorhanden, maar wel een exemplaar in een oude Nederlandse vertaling. Deze is gebruikt als basis voor de uitgave die nu verschijnt. De heer C. Bregman heeft de bestaande tekst nauwkeurig nagezien en waar nodig taal en spelling aangepast.

In een zestiental hoofdstukjes worden zieken en bejaarden vanuit Gods Woord aangesproken en bemoedigd:

De wijsheid van God in onze beproevingen, de zegen van de beproevingen, Christus neemt deel aan ons leed, het gebed, de troon van Gods genade, vertraging in het bidden, ijver in het bidden, waakzaamheid, onze zwakte, de kracht van de gelovige, de zekerheid van de gelovige, wees getrouw, bedroef Gods Heilige Geest niet, de onvruchtbare rank, de hemelse Landman en een werkzaam geloof.

Een kort citaat uit het hoofdstuk over de zegen van de beproevingen: 'O, lijdende christenen, klaag niet over Gods leiding. Word niet ontmoedigd door Zijn bestraffing. De Heere kan het nodig vinden om de ene storm na de andere over u heen te laten gaan, of u tot nog toe in de smeltkroes te laten blijven. Hij kan het nodig vinden uw blijde toekomst en uw vreugde weg te nemen, of zelfs uw kind (letterlijk uwen Isaäc) op te eisen. Och, prijs en dank Hem voor de manier waarop Hij u leert uw eigen ik te vergeten om alleen in Zijn volle liefde te leven. De Heere heeft daarmee uw opvoeding tot de hemel en uw ontvankelijkheid daarvoor op het oog…'

Een praktische oefening in de beproeving en in het lijden. Niet alleen voor zieken en bejaarden, maar laat u bemoedigen door deze woorden van Winslow, getoetst aan het Woord. Van harte aanbevolen!