Ethiek: Israël

Er vallen ook doden, zowel aan Joodse, maar ook aan Palestijnse kant. Kortom, het is een uitermate explosieve situatie die ook verder kan escaleren. Daar komt deze keer nog bij dat er binnen Israël ook grote spanningen zijn. Als we goed geïnformeerd worden, dan zouden de huidige spanningen ontstaan zijn door acties van radicale Palestijnen en Israëliërs. We laten die verder voor wat het is, want de nieuwsvoorziening is niet altijd correct. Vooral de grote media in ons land zijn niet echt objectief als het gaat om Israël. Trouwens, wereldwijd is Israël vaak de gebeten hond. Zo zijn er veel uitspraken van de VN over allerlei verkeerde zaken in dat land, maar van vergelijkbare zaken in de omliggende landen horen we helaas een stuk minder. Een land als Iran is bepaald niet een land dat mensenrechten hoog in het vaandel heeft. Niettemin is het wel een land dat de mond vol heeft over Israël.

Dat is een derde complicerende factor in het Midden-Oosten. Iran probeert de overal macht en invloed te krijgen. Vooral wapens worden door het regiem aldaar naar Syrië en de Palestijnse gebieden vervoerd. Via deze landen probeert Iran de spanningen op te voeren en met rivalen een oorlog uit te vechten. Bovendien zullen de Amerikanen deze keer wel wat op afstand blijven. De huidige regering is druk bezig om zich uit het Midden-Oosten terug te trekken. De huidige president zal ook niet graag in het huidige conflict betrokken worden. Het staat dus te bezien hoe alles verder verloopt. Ergens is het gewoon een conflict tussen Israël en Iran. En dat maakt het best ingrijpend.

Wat kunnen en moeten we voor dit gebied doen? Laat ik eens beginnen met de Palestijnen. Wat moet het ook voor de gewone mensen in de Gazastrook een verschrikking zijn. De leiders van dat gebied hebben meer oog voor wapens dan voor mensen, het land kampt met corruptie en armoede, het leven is moeilijk en de toekomst uitzichtloos. Bovendien zullen Arabische landen zich niet echt om deze mensen bekommeren. Het lijkt mij een vrij uitzichtloos bestaan in de Gazastrook of op de Westbank. Dit neemt niet weg dat de leiders van deze mensen wel een grote verantwoordelijkheid dragen. Waarom worden wapens en andere goederen toch zo belangrijk gevonden? Waarom is men niet bezig met de opbouw van het land? Het zijn vragen die gesteld kunnen worden.

Voor Israël is dit weer een nieuwe beproeving. De spanningen zijn in dat land groot. De recente coronacrisis heeft ook daar zijn sporen getrokken. Ook politiek is het land erg instabiel geworden. Verschillende malen is in de achterliggende jaren de stembus opgezocht, maar nog immer is er geen goede meerderheidsregering. Het geeft veel te denken. De president van dat land deed niet voor niets een klemmende oproep om tot bedaren de komen. Ondertussen blijft het Joodse volk wel een volk met een bijzonder karakter. De Holocaust heeft dit volk niet van de aarde kunnen wegnemen. Israël werd een thuisland voor het overblijfsel van het Europese jodendom. Bovendien is dit volk bemind om der vaderen wil. Het is niet eenvoudig om een goede oplossing voor dit gebied te bedenken. Er zijn ook al veel pogingen gedaan. Dat neemt echter niet weg dat we voor dit volk mogen bidden. Vrede over Israël, zo lezen we in de Bijbel. Het zijn woorden die ook vandaag hun kracht en actualiteit niet hebben verloren.