Afbeelding

Ds. P.C. Hoek beroepbaar als gemeentepredikant

Ds. Hoek groeide op in Sommelsdijk en Middelharnis. Na zijn school- en studietijd in 1999 begon hij als predikant in St. Annaland. Daarna volgde standplaats Hoevelaken. Vanaf 2005 combineerde hij het predikantschap met een taak als docent aan het Hersteld Hervormd Seminarie. In 2012 kreeg de predikant een benoeming als voltijdsdocent aan dit seminarie. Vanwaar nu de wens om weer een gemeente te leiden? Ds. Hoek: "De jaren door is er een stil verlangen gebleven om weer in de gemeente te mogen dienen. Dat verlangen is geworden tot een gebed. Op een wonderlijke wijze is nu de weg geopend om als predikant voor beperkte werktijd te kunnen dienen."

Het combineren van het gemeentewerk en dat aan het HHS is dus niet nieuw. Is hij desondanks niet bang voor een te volle agenda? "Ik heb eerder het werk als predikant en docent naast elkaar gehad. Als veel dingen tegelijk de aandacht vragen, geeft dat soms wel de nodige druk op de agenda. Tegelijk heb ik ervaren hoe het een het ander juist ook versterken en verdiepen kan. Aan het seminarie mag ik de aankomende predikanten lesgeven in de praktische vakken. Met het oog daarop is het naar mijn besef juist goed om als docent ook zelf in die praktijk te staan."

Onderherder

"Ik ben dankbaar dat het onderwijs mag blijven geven, zoals ik dat al die jaren door heb mogen doen", vervolgt ds. Hoek. "Het zijn met name andere, academische taken en verplichtingen die ik mag neerleggen. Voor het onderwijs aan de studenten verandert er dus niets. Ik zie uit naar een plaats in de gemeente, zodat ik naast mijn taak als docent ook als onderherder de kudde mag weiden. In de hoop en de verwachting dat het dienen in de gemeente het onderwijs in de praktische theologie ten goede komt."

Ds. Hoek heeft inmiddels ook al een beroep ontvangen van de Hersteld Hervormde Gemeente te Putten.