Fred Bonthuis toont het prototype van de vernevelaar (Foto: Mirjam Terhoeve).
Fred Bonthuis toont het prototype van de vernevelaar (Foto: Mirjam Terhoeve).

Oogspray met behulp van biologisch afbreekbare vernevelaar: Fred Bonthuis uit Ooltgensplaat bedenkt slimme oplossing voor oogdruppelen

Fred Bonthuis werkte 30 jaar als medisch wetenschappelijk onderzoeker op het gebied van transplantaties aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Tijdens een medisch congres in Chicago werd gediscussieerd over een oplossing voor het oogdruppelen. Een lastig kwarweitje om bij jezelf toe te passen. De druppels kunnen naast het oog vallen of niet op de juiste plaats, waardoor de vloeistof niet goed wordt verspreid over het oogoppervlak. Bonthuis dacht er eens goed over na en kwam tot een oplossing. Nu, acht jaar later, is zijn prototype helemaal compleet en wil hij dit graag op de markt brengen.

Geperfectioneerd

"Een aantal jaren geleden had ik het idee van het kapje met sprayflesje al bedacht en samen met Paperfoam, een bedrijf voor biobased verpakkingsmateriaal, uitgewerkt", licht Bonthuis toe. "Helaas was het nog niet helemaal goed genoeg. Het bleek nog lastig om de juiste manier van vernevelen te vinden en ook om de exacte dosering toe te passen. We zijn er daarom mee verder gegaan en hebben het kunnen aanpassen. Nu werkt het helemaal naar behoren. Het kapje kan over het oog worden geplaatst, waardoor dit goed openblijft tijdens het sprayen. Dit gepatenteerde kapje is overigens gemaakt van zetmeel en is na gebruik biologisch afbreekbaar. Het bijbehorende flesje is dusdanig ontwikkeld dat de vloeistof goed wordt verneveld. Juist omdat er slechts een soort mist over de oogbol komt, voorkom je dat het oog gaat knipperen en wordt de vloeistof goed verdeeld. De hoeveelheid kan per keer worden aangepast van 50 naar 100 of 150 microliter, oftewel precies één druppel, afhankelijk van de benodigde vloeistof. Ook de aansluiting van het kapje op het flesje is verbeterd en is nu perfect passend. Kortom, de oogspray is klaar voor gebruik."

Kostenbesparend

Bonthuis ziet de oogspray als een enorme tijd- en kostenbesparende oplossing voor de zorgsector. Denk daarbij aan verzorgingstehuizen, mantelzorgers en de thuiszorg. "Als mensen zelf hun ogen kunnen sprayen, is het niet of nauwelijks meer nodig dat zorgmedewerkers dit doen", verwacht hij. "Dat levert een enorme tijdwinst en dus kostenbesparing op. Ook voor glaucoom patiënten, die vaak drie keer per dag moeten druppelen, biedt deze methode veel voordelen. Inmiddels hebben huisartsen, oogartsen en potentiële gebruikers al laten weten zeer positief te zijn over de oogspray. Zodra een investeerder zich aandient, kan het product op de markt komen. Paperfoam zorgt voor de kapjes en ik heb inmiddels ook een bedrijf gevonden dat de flesjes kan vullen."

Helaas is het nog niet zo ver. "Bedrijven zijn wat terughoudend om er in te investeren", zegt Bonthuis. "Wat de reden is, weet ik niet precies. Het oogziekenhuis had belangstelling, maar wil dan eerst een eigen onderzoek doen. Toepassing voor de farmacie duurt ook langer vanwege de benodigde certificaten. Wellicht dat het als homeopathisch middel op de markt kan komen. Zoals vermeld, is alles startklaar. Dus ik hoop dat er spoedig een partij komt die hierin wil investeren. Voor zover ik weet zijn wij de enige met deze methode en dus zou het product wereldwijd een succes kunnen worden."

Mensen of bedrijven die meer willen weten, kunnen contact opnemen met Fred Bonthuis via frederikbonthuis@gmail.com.

De vernevelaar wordt op het oog gezet en sluit deze helemaal af.
Door de verneveling van de oogdruppel wordt de vloeistof veel beter over het oog verdeeld dan het geval is bij 'gewone' oogdruppels.