'Andere deuntjes uit de kerktoren a.u.b.'

DIRKSLAND – Mooi hoor, die wijsjes die op gezette tijden uit de kerktoren van Dirksland over het dorp worden uitgegoten. Op het hele uur een melodie, op het halve uur weer een andere en tussendoor – kwart voor en kwart over – ook nog wat klokkenspel. Maar zou er niet wat meer variatie mogelijk zijn?

Die vraag kreeg de dorpsraad van Dirksland van een bewoner die vlak onder de toren woont en de muzikale intermezzo’s doorgaans dus zeer goed kan horen. Misschien kan hij de melodieën onderhand dromen. Reden genoeg voor een vraag om het repertoire meer af te wisselen. Dat dit in principe niet onmogelijk is, bewijzen Koningsdag en andere feestdagen, als Dirksland andere, passende deuntjes tot zich kan nemen.

De dorpsraad speelde de vraag door naar de gemeente, de eigenaar van de toren en verantwoordelijk voor de riedeltjes die de klokken spelen. De verwachting is dat het nog niet zo eenvoudig is om de standaardmelodieën vaarwel te zeggen en meer verrassende liedjes te laten klinken. Dirksland zal moeten afwachten of dat gaat lukken. Het kostenaspect zal daarbij bovendien een toonaangevende rol spelen.