Afbeelding

Opinie: Voor elk account een ander wachtwoord

We worstelen allemaal in meerdere of mindere mate met wachtwoorden, want 25 accounts betekent als het goed is ook 25 wachtwoorden, of in ieder geval meer dan twintig. Behoor je tot de lezers die overal hetzelfde wachtwoord gebruikt? Dan is er echt werk aan de winkel, want veel kwetsbaarder dan dat kun je online niet zijn, aldus alle experts op dit gebied.

Het grote nadeel van al die accounts en al die verschillende wachtwoorden is dat je ze allemaal moet onthouden. Lukt dat echt niet? Maak dan desnoods een beveiligd Word-bestand aan en zet die op een externe harde schijf, die je dus fysiek aan je computer moet koppelen. Daar kun je altijd naar teruggrijpen. Nadelen zijn er ook. Een harde schijf kan kwijtraken en ook voor een beveiligd Word-bestand heb je (je raad het al) een wachtwoord nodig.

Een andere optie is om je wachtwoorden fysiek op te schrijven en veilig in een map in de kast of de kluis op te bergen. Nadeel daarvan is dat een papieren document kwijt kan raken. Zeker als je af en toe een wachtwoord moet opzoeken, omdat je hem weer eens bent vergeten.

Een derde optie, en misschien wel de beste, is het gebruik van een zogenaamde wachtwoordmanager. Dat is een soort digitale kluis waarin je al je wachtwoorden bewaart. Met een wachtwoordmanager hoef je alleen nog maar het wachtwoord van de ‘kluis’ te onthouden. Als je een account aanmaakt, registreer je het bijbehorende wachtwoord en bij gebruik haalt de wachtwoordmanager het juiste wachtwoord uit de kluis en vult die in. Nadeel is dat aan deze systemen kosten verbonden zijn zodra je de wachtwoordmanager op meerdere apparaten tegelijk wilt gebruiken.

Los van de wachtwoordproblematiek zijn er ook nog de kwaadwillenden die toegang proberen te krijgen tot je accounts om er misbruik van te maken. Je kunt nog zulke sterke wachtwoorden hebben, als een bedrijf te maken krijgt met een hack (digitale inbraak) of een datalek, liggen je inloggegevens op straat. Hackers proberen daarmee toegang te krijgen tot bijvoorbeeld e-mail of je DigiD.

Aan online accounts kleven dus altijd risico's. Veel bedrijven voldoen aan hoge veiligheidseisen op het gebied van veilige opslag van gegevens. En toch is het aantal incidenten sinds 2016 gestegen, zo bleek vorige week uit de nieuwste cijfers van de Cybersecuritymonitor van het CBS. Dat komt overigens vaker door interne incidenten dan door aanvallen van buitenaf. "In 2019 had 25 procent van de bedrijven met 250 of meer werknemers te maken met dataonthulling waarbij een intern incident de oorzaak was, in 2016 was dit nog 17 procent. Daarnaast had 8 procent van de bedrijven in 2019 te maken met dataonthulling als gevolg van een aanval van buitenaf, zoals een hack van het ICT-systeem. In 2016 was dat 6 procent", aldus het CBS.

Omdat we steeds meer online doen, is de stijging van deze cijfers wel te verklaren. Het is ook niet per se iets om als gebruiker bang van te worden, of reden om dan maar helemaal niet meer actief te zijn op internet. Als je voor ieder account een apart wachtwoord gebruikt, hebben hackers niets aan jouw gegevens. Ze kunnen er namelijk helemaal niets mee.