Afbeelding
Foto:

Neem en lees: Bij U schuil ik

‘Ga heen, Mijn volk, ga in uw binnenste kamers, en sluit de deuren na u toe; verberg u als een klein ogenblik, totdat de gramschap overga.’
Deze rijke tekst, Jesaja 26 vers 20, heeft Flavel in dit boek uitgelegd en toegepast. Hij spreekt over de kamers van Gods voorzienig handelen, waarin Gods kinderen een schuilplaats van rust en veiligheid vinden in allerlei nood en gevaar. God is bij hen met Zijn kracht, wijsheid, trouw, onveranderlijkheid, zorg en liefde.

John Flavel 1630-1691) was een begaafd puriteins prediker. Hij diende, vaak onder moeilijke omstandigheden, de christelijke gemeente van Dartmouth in het zuiden van Engeland.

In 'Ten geleide' geeft Eikelenboom een korte schets van het leven van Flavel en de omstandigheden waaronder hij moest arbeiden, vaak onder moeilijke omstandigheden. Omdat het hem verboden was om zich binnen vijf mijlen van zijn woonplaats te bevinden, heeft hij desondanks het Woord verkondigd in de openlucht, in schuren en woningen, waar hij ook maar de mogelijkheid vond om te preken.

De preek met als tekst Jesaja 26 vers 20 is niet een uitvoerige preek of een serie preken, maar het gaat om een vertroostende uitleg in de vorm van een geschrift. Flavel spreekt niet de gemeente aan, maar ‘de lezers’. Dit wordt ook duidelijk in een brief aan de lezer (pag. 11 en 12). Dit gaat aan de verhandeling vooraf. De inhoud van dit geheel is zeer bemoedigend, maar ook vermanend en waarschuwend. De zegen van de Heere over deze verhandeling is onmisbaar, ook nu nog. John Flavel zelf eindigt zijn brief aan de lezer als volgt:

'In dit traktaat wordt enige hulp geboden om de begenadigde ziel te leiden naar haar rust in God. Moge de zegen van Zijn Geest de woorden vergezellen, en ze zegenen voor de ziel van degene die ze leest. Het zal een zaak van vreugde zijn, boven alle aardse vreugden, voor het hart van uw vriend en dienaar in Christus, JOHN FLAVEL.'

Het geheel is onderverdeeld in 12 hoofdstukjes: Ga heen, Mijn volk, tijden van gramschap over de wereld, betrokken op de oordelen over het land, God zorgt voor Zijn volk, Gods waarschuwingen voordat de oordelen komen, veiligheid in de grootste noden, de wijsheid van God, de trouw van God, de onveranderlijkheid van God, de zorg van God, de liefde van God en de waarheid van dit woord bevestigd.

Neem, lees en zoek die Schuilplaats te mogen kennen, want wie in de Schuilplaats des Allerhoogsten is gezeten, die zal vernachten in de schaduw des Almachtigen. Van harte aanbevolen.