Afbeelding
Foto:

Neem en lees: Leven in Zijn dienst

Boston laat het licht vallen op twee dingen in Paulus’ getuigenis: het eigendom van Christus te zijn en zo te mogen leven in Zijn dienst. ‘Leven in Zijn dienst’ is de uitwerking van een preek op Handelingen 27:23.

Thomas Boston (1676-1732) heeft twee gemeenten gediend: Simprin en Ettrick. Hij was een vooraanstaande Schotse theoloog in de achttiende eeuw. Kenmerkend voor zijn geschriften zijn een diepe godsvrucht en een geheiligde kennis van Gods Woord.

De afbeelding op de voorkant van dit boekje toont naast de kerk ook een deel van de begraafplaats, de ‘churchyard’ rondom de kerk. Die begraafplaats wordt ook aan het begin van de preek genoemd. Met welke bedoeling? De toeloop voor de bediening van Heilig Avondmaal in die tijd was soms zo groot, dat er meerdere dagen voor nodig waren. Het aantal avondmaalgangers bedroeg honderden, soms ook wel een paar duizend, zodat de bediening buiten het kerkgebouw moest plaatsvinden.

De preek, die hier in vertaling verschijnt, werd gehouden op zondag 15 juni 1715. De ‘nabetrachting’ is in de hier gebruikte Engelse uitgave in drie delen weergegeven. Vermoedelijk is deze indeling aangebracht toen het geheel van de tekst voor de druk in gereedheid werd gebracht.

Boston heeft een nauwkeurige tekstverklaring, maar ook de toepassing ontbreekt niet. De nadruk ligt op het getuigenis van de apostel, dat hij de Heere toebehoorde en Hem diende. De boodschap is heel indringend en heeft niet slechts betrekking op de bediening van het sacrament. Waar gaat het dan in het bijzonder om? Het dienen van de Heere in alle omstandigheden van het leven. De hele gemeente wordt aangesproken om het dienen van de Heere tot een persoonlijke en bijzondere taak te maken. Het is ruim driehonderd jaar geleden dat deze preek werd gehouden en het is dan ook de wens van de vertaler dat ook nu nog velen tot zegen mag zijn en bovenal mag strekken tot eer van God.

Naast het ten geleide komen drie onderdelen aan de orde:

1. De gelovigen zijn Gods dienaren en Zijn eigendom; 2. Ik ben des Heeren; 3. De opdracht om God te dienen.

Een korte passage uit het einde van de preek:

Nooit werd een dienst zó beloond als de dienst aan God. Er is een beloning in de hand die het werk vergezelt. Psalm 19 vers 12: ‘In het houden van die is groot loon.’ Er is ook een beloning in de hoop: het eeuwig gewicht van de heerlijkheid. Zij zullen voor altijd hovelingen van de Koning des hemels zijn. Openbaring 22 vers 3 en 4: ‘En geen vervloeking zal er meer tegen iemand zijn, en Zijn dienstknechten zullen Hem dienen, en zullen Zijn aangezicht zien, en Zijn Naam zal op hun voorhoofden zijn.’ Amen.

Van harte aanbevolen, zo krijgt u een indruk hoe in die tijd het Heilig Avondmaal werd gehouden. Neem en lees!