Tijdelijk warmer in weekend

Mei tapt uit een ander vat dan april dit jaar. Het wordt even vrij warm op de Eilanden tijdens het weekend! Mochten zondagse buien wat eerder arriveren, komt de mooie temperatuur echter niet helemaal uit de verf hier in het zuidwesten van Nederland..
De kille noorders zullen verdwijnen later deze week en even plaatsmaken voor een hartverwarmende zuider. Eindelijk komt de temperatuur op stoom en zal mogelijk de 20 graden kunnen bereiken op zondagmiddag.

De aanjager van deze meiwarmte wordt een depressie op de oceaan, die blijft plakken als het ware ten westen van Frankrijk. Omheen deze cycloon wordt met een tamelijk diepe zuidzuidwestelijke wind tijdelijk subtropenlucht vanuit Spanje naar het noorden gevoerd. Deze ontwikkeling biedt perspectief op tenminste een enkele landelijke warme dag, waarbij de maxima tussen 20 en 25 graden kunnen uitkomen. Doorgaans duurt warmte in mei niet lang en ook deze keer lijkt er alweer een iets koeler scenario te volgen, waarbij de kans op een onweersbui dus al vrij snel toeneemt. Een terugkeer naar ronduit koud weer is overigens niet groot komende week. Tot die tijd blijft het nog weer veel te koel, vooral op vrijdag. Overdag wordt het niet veel milder dan 10 graden, terwijl de nachten koud blijven vooralsnog. De kleine uurtjes naar zaterdag kunnen zelfs nog een keer nachtvorst geven in de duinstreek van Flakkee.
In het weekend (zaterdagmiddag nog wat lichte regen door een warmfront) volgt dus die rappe opmars van de temperatuur naar aangename meiwaarden, waarbij ook de avonden bepaald zwoel zullen verlopen. Vanaf zondagmiddag vooral en richting maandag neemt de kans op enkele buien (met onweersdreiging) toe en wordt het iets koeler.
Het vervolg van mei zal niet verkeerd zijn. Waarschijnlijk blijft het aan de enigszins warme kant en valt er regelmatig wat neerslag in onze contreien. Vooral vanaf medio komende week zou er wel eens regen van betekenis kunnen vallen, met een vrij actieve depressie nabij Nederland. Vooral Belgiƫ en Frankrijk lijken de volle laag water te gaan krijgen. Dat is goed voor de gewassen aldaar, die leden onder kou en droogte de afgelopen tijden.