Afbeelding

Leven in vrijheid – keuze met vallen en opstaan

Edith was voor de oorlog uitbrak een niet onverdienstelijk ballerina. Haar talent wordt opgemerkt door Mengele en de kamparts laat haar uit de barakken ophalen om voor hem te dansen.
Samen met haar zus Magda lijdt ze onvoorstelbare ontberingen. Aan het einde van de oorlog wordt ze, op het randje van de dood, bevrijd door de Amerikanen. Een lange weg van lichamelijk en uiteindelijk ook geestelijk herstel volgt. Je voelt de diepe beklemming bij de gruwelen waarvan Edith deelgenoot is in het kamp.
Edith moet na de bevrijding met zware oorlogstrauma’s in het reine zien te komen. Een lange weg van vallen en opstaan.

Geen slachtoffer

In 1946 vlucht Edith met haar gezin vanuit Hongarije naar de Verenigde Staten. Na verloop van tijd pakt ze er een studie psychologie op. Ze leert het verleden onder ogen zien en wordt bevrijd van de zware last die ze met zich mee draagt. Inmiddels helpt ze als psycholoog al tientallen jaren haar cliënten bij het verwerken van diverse trauma’s.
Met verschillende voorbeelden uit haar praktijk geeft Edith aan hoe mensen kunnen helen en zich bevrijd leren voelen. Je hebt altijd een keuze, vertelt Edith. Hoe ingrijpend de omstandigheden ook zijn. ‘Je kunt niet veranderen wat je hebt gedaan, of wat je is aangedaan. Maar je kunt ervoor kiezen hoe je nú leeft.’ Edith beschrijft hoe er op elk moment in het leven een keuze is hoe je op de omstandigheden reageert.
In het nawoord uit Edith haar dankbaarheid dat ze heeft geleerd om geen slachtoffer van het verleden te zijn. De diepe wijsheden en inzichten maken dit boek tot meer dan een oorlogsgeschiedenis alleen. Een indrukwekkend verhaal met een krachtige boodschap van hoop. Aanrader!



Goed en kwaad – dunne scheidslijn?!

Een oorlogsklassieker van Nederlandse bodem is die van Anne de Vries (1904-1964). Afgelopen maand verscheen het vuistdikke boek in een nieuw jasje. De vierdelige serie werd opnieuw gebundeld en kreeg een voorwoord van Henk Pröpper, oud-directeur van het Nederlands Letterenfonds.

De Vries schreef de serie tussen 1951 en 1958, op verzoek van de Stichting 1940-1945. De onderwijzer en schrijver van onder meer de levensgeschiedenis van verzetsstrijder Johannes Post (1906-1944) beschikt over een groot verteltalent. Dat blijkt uit de grote groep kinderen én volwassenen die sinds de jaren zestig opgroeiden met ‘Reis door de Nacht’. Hoofdpersoon is de zestienjarige Jan de Boer, oudste zoon uit het gezin. Het gezin De Boer is net verhuisd als ze in de meidagen van 1940 getuige zijn van de Duitse invasie.

Boeiend en toegankelijk

Al snel herbergt het gezin de eerste onderduikers en helpt Jan zijn vader Evert-Jan bij verschillende verzetsactiviteiten. Jan wordt door zijn pro-Duitse buurman verraden en het gezin moet hals over de kop onderduiken. Het verzetswerk gaat vanuit de schuilplaats gewoon door.
Vader Evert-Jan wordt uiteindelijk toch opgepakt en belandt in Dachau. Goed en kwaad en de soms dunne scheidslijn tussen die twee, loopt als een rode draad door deze oorlogsgeschiedenis.
De auteur gebruikte bij het schrijven van deze serie diverse persoonlijke oorlogservaringen.
Deze boeiende en toegankelijk beschreven tijdlijn van belangrijke gebeurtenissen uit Tweede Wereldoorlog mag wat mij betreft niet ontbreken in de boekenkast.

Reis door de nacht
Anne de Vries
2021, Kok Boekencentrum
521 blz., € 29,99

Afbeelding