Waslijst aan vragen van ABB over bioboardfabriek

Goeree-Overflakkee - Rita van den Nieuwendijk heeft namens de raadsfractie Algemeen Burger Belang (ABB) een zeer uitgebreide lijst met schriftelijke vragen aan het college gezonden over het raadsvoorstel tot instemming met de ontwerpverklaring van geen bedenkingen bij de aanvraag rond de ontwikkeling/aanvraag omgevingsvergunning voor het bedrijf Comgoed bv op het Bedrijvenpark Oostflakkee. Dit onderwerp, waarvoor eind april nog een online informatieve dialoogbijeenkomst is gehouden, staat op de agenda voor de gemeenteraad op donderdag 20 mei.

Jaap Ruizeveld

"Als raadsleden van de gemeente Goeree-Overflakkee moeten wij met veel onzekerheden een besluit nemen waar - bij realisatie van deze bedrijfsgrootte - er voor vele jaren hinder en risico kan ontstaan voor een groot gedeelte van ons mooie eiland. Willen en kunnen wij dat wel? Een zeer belangrijk punt is dat voor het bedrijventerrein, de gemeente juist dit soort bedrijvigheid niet heeft willen toestaan, dit gezien de maximale categorie van de milieuklasse. Bedenk hierbij: niet alles wat mag, kan ook altijd. Alles wat kan, mag niet altijd en voor beide stellingen zijn er grenzen", geeft Van den Nieuwendijk aan.

Uitgebreid

De lijst van haar vragen is zo uitgebreid dat we in dit artikel, na publicaties over de eerdere raadsvergadering en de dialoogbijeenkomst, hier slechts enkele punten nog eens aangeven. ABB wil onder meer weten waarom niet eerder informatie is verstrekt over dit onderwerp aan raad en omwonenden bedrijvenpark Oostflakkee in Oude-Tonge. Vragen zijn er ook over de veiligheid en uitstoot van schadelijke stoffen. En hoe zit het met juridische consequenties rond de ontwikkeling van het bedrijf op genoemd perceel, wil Van den Nieuwendijk weten. Ook heeft ze vragen over de werktijden, de transporten en de verkeersafwikkeling. Vooral de milieuaspecten spelen volgens haar een grote rol, gezien de gigantische massa/het volume van deze aanvraag. Hoe staat dit in verhouding tot leefbaarheid omgeving, qua geur, geluid en luchtkwaliteit? "De algemene vraag van onze eilanders is, of bij de verkoop van deze gronden wel voldoende is beseft wat dit in zijn algemeenheid voor de omgeving betekent?"