V.l.n.r. Durk Visser, Karen van Huijgevoort, Jan Quak en zijn vrouw Joke Kuipers (Foto: Kees van Rixoort).
V.l.n.r. Durk Visser, Karen van Huijgevoort, Jan Quak en zijn vrouw Joke Kuipers (Foto: Kees van Rixoort).

Vele honderden handtekeningen onder petitie tegen plan Oostelijke Randweg

Quak is lid van de werkgroep Nieuwe Waterweg, die actie voert tegen het plan om Middelharnis te voorzien van een Oostelijke Randweg. Die zou langs het terrein van Hernesseroord en het nieuwe wijkje Havenkade moeten komen, om vervolgens door middel van een brug over het havenkanaal aan te takken op de Joost van de Vondellaan.

Het plan kwam als een donderslag bij heldere hemel, zeker voor de bewoners van Havenkade en andere omwonenden. “Het hakte er enorm in, ik was de weg even helemaal kwijt”, zegt Jan Quak, die vanuit zijn woning uitkijkt op het dijkje waarachter de weg gepland is en waarop een geluidsscherm moet komen te staan.

Samen met een aantal andere bewoners en enkele leden van Natuur- en Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee (NLGO) richtte hij de werkgroep Nieuwe Waterweg op. Dat gebeurde na de gemeenteraadsvergadering op 8 april, waarin het collegevoorstel om 100.000 euro beschikbaar te stellen voor onderzoek naar de haalbaarheid van de Oostelijke Randweg, voor het eerst aan de orde kwam. Op 20 mei komt het voorstel in stemming.

Commotie

In de tussentijd is de nodige commotie ontstaan. Bewoners – niet alleen direct omwonenden – gingen zich roeren. Er verschenen ingezonden brieven in de kranten. Politieke partijen spraken zich uit. De pers – ook RTV Rijnmond en het Algemeen Dagblad – dook erop. De werkgroep Nieuwe Waterweg nam het initiatief om spandoeken op te hangen en een petitie op te stellen. Volgende week dinsdag is de overhandiging van de verzameling handtekeningen – het zijn er ongetwijfeld veel meer dan de 1192 van woensdagochtend – aan de burgemeester.

Wat is nu precies het probleem? “Dat over een lengte van één kilometer en een breedte van 25 tot 30 meter heel veel bomen weg moeten. Het gaat om een gebied met veel natuur”, zegt Karen van Huijgevoort, die eerder een appartementencomplex voor de deur kreeg en nu een verdere aantasting van haar ooit zo idyllische woonomgeving vreest.

Vleermuizen

“Ik zie ’s avonds de vleermuizen vliegen”, zegt Jan Quak. “Er zitten ook uilen. Het is een foeragegebied, dat zomaar moet verdwijnen. Als je op Google Earth kijkt, zie je dat dit groene gebied er echt uit springt in de omgeving.” Karen van Huijgevoort beaamt dat: “Een mooi, beeldbepalend gebied.”

Volgens Durk Visser, lid van de werkgroep namens NLGO, kan de gemeente dat niet zomaar opgeven voor een weg. “Zoveel natuur is er niet en voor het project Havenkade zijn ook al driehonderd bomen gekapt. Vergeet niet dat bomen ook belangrijk zijn voor CO2-opslag.”

Voor de Oostelijke Randweg zouden ruim 2200 volwassen bomen moeten wijken, zegt Visser. “Iepen, essen, eiken, elzen, berken, beuken… Het is een vitaal gemengd loofbos, dat meer dan veertig jaar oud is en altijd prima onderhouden. Als je gaat kappen, moet je als compensatie een miljoen bomen aanplanten om dezelfde hoeveelheid CO2 op te vangen.”

Behalve vleermuizen en uilen trekt het bos bijvoorbeeld sperwers, buizerds, valken, ijsvogels en andere vogelsoorten als de fitis, de tjiftjaf, de zwartkop, het goudhaantje, de tuinfluiter, kool-, pimpel- en staartmezen, boomkruipers en twee soorten spechten: de groene en de grote bonte. Om nog maar te zwijgen van zeldzame vlinders als het oranjetipje. Er is recent zelfs een ree gesignaleerd.

Trilling

Wat volgens de werkgroep Nieuwe Waterweg ook tegen de Oostelijke Randweg pleit is de overlast van trilling. “Er zitten geen heipalen onder deze huizen”, zegt Quak. “En over die weg komt straks ook vrachtverkeer te rijden.” Verder waarschuwt de werkgroep voor herrie en fijnstof, zeker als er een rij auto’s staat te wachten voor een dichte slagboom bij de brug.

De leden van de werkgroep benadrukken dat ze niet alleen actievoeren vanwege de bedreiging van hun eigen woongenot. Ze noemen ook de mensen die graag recreëren in het bos – mountainbiken bijvoorbeeld – of er een wandeling maken, bijvoorbeeld op weg naar de speeltuin op Hernesseroord. En de bewoners van Hernesseroord. “Die moeten straks door een luguber tunneltje.”

Ze verwijzen voorts naar eerdere rapporten over de verkeerscirculatie in Middelharnis en Sommelsdijk, die uitwijzen dat een Oostelijke Rondweg geen oplossing is. Durk Visser: “Een Westelijke Rondweg is veel logischer als je nog meer woningen gaat bouwen op de Westplaat.”

Het is woensdag, kwart voor vijf, het interview is geschreven. De petitie is 1208 keer van een handtekening voorzien.

De petitie ‘Nee tegen Oostelijke Randweg Middelharnis’ is te vinden op www.petitie24.nl.