Afbeelding

OM eist twee ton op van twee vissers vanwege illegale vangsten in Zeegat van Goeree

Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat een vader (84) en zijn zoon (54) die vanuit Stellendam visten in het Zeegat van Goeree een zogenaamde pluk-ze-boete ophoesten van 214.000 euro. Volgens het OM hebben de twee binnen 500 meter van de Haringvliet sluizen gevist op paling en wolhandkrab terwijl ze konden weten dat in die zone te veel van de giftige stoffen PCB en dioxine voorkomen. Verder zou het duo zelf nog weer hebben bijgedragen aan een verdere verslechtering van de onderwaterwereld door hun fuiken schoon te maken met de giftige stof chloorbleekloog.

Door Persbureau Cerberus

De ruim twee ton die het OM opeist van beide mannen, zou het bedrag zijn dat de twee vissers opgestreken hebben aan winst uit de illegale visvangst. De officier van justitie was van plan om tegen zowel vader als zoon ook nog een werkstraf te eisen. Toen ze donderdag bij de Rotterdamse rechtbank zag dat de 84-jarige inmiddels in een rolstoel zit, eiste ze tegen hem geen werkstraf maar een extra boete van 1500 euro. Als het aan haar ligt gaat de zoon wel een werkstraf uitvoeren van 60 uur en moet de vennootschap, van vader en zoon samen, ook nog eens een boete van 5.000 euro betalen.

Over het gebruik van de chloorbleekloog om de fuiken schoon te maken zei de zoon: "Dat doen we al sinds de jaren zeventig en dat blijven we doen." Op door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gemaakte camerabeelden was te zien hoe vader en zoon in 2018 nog eendrachtig samenwerkten vanuit hun kleine vissersboot. Geen idyllische plaatjes wat betreft de NVWA, want op het begeleidend commentaar is te horen dat de inspecteur vermoed dat er paling -een beschermde diersoort- is gevangen en dan ook nog in het verontreinigde gebied.

"Het is onmogelijk om vanaf de plek waar die inspecteur zijn beelden heeft geschoten te zien wat voor vis wij binnenhalen in de boot", meende de zoon. "Wij hebben altijd volgens de vergunningen gewerkt en in het vervuilde gebied paling en wolhandkrab altijd weer teruggegooid." Volgens hem is er één NVWA-inspecteur die een ‘hetze’ voert tegen hem en zijn vader. "Ik kan wel een trilogie over die man schrijven hij is al sinds 2005 bezig om ons erbij te naaien."

Omdat er in afwachting van de afloop van deze rechtszaak beslag is gelegd op de meeste rekeningen en de boten, moeten zij in hun woonplaats in het Brabantse Klundert rondkomen van de AOW van vader en wat de zoon bijverdient op de vismarkt in Stellendam. De zoon verwacht dat hun visvak, het gebied waar zij legaal mogen vissen, over enige tijd zal worden aangewezen als natuurgebied. Hij wil dan graag ergens anders een nieuwe vergunning krijgen, maar dat is een investering van tussen de zes ton en 1 miljoen euro. Zolang op alle bezittingen beslag ligt kunnen vader en zoon echter geen leningen krijgen. Er is hen beiden dan ook veel aan gelegen om te worden vrijgesproken van alle aanklachten, zoals hun advocate bepleitte.

Normaal gesproken neemt de rechtbank twee weken de tijd om tot een uitspraak te komen in dergelijke strafzaken maar de rechtbankvoorzitter sloot niet uit dat de rechtbank in deze ingewikkelde zaak iets langer de tijd zal nemen.