Winkelend publiek op d'n Diek op archiefbeeld. Langzaam maar zeker keert dit vertrouwde beeld weer terug in de winkelcentra.
Winkelend publiek op d'n Diek op archiefbeeld. Langzaam maar zeker keert dit vertrouwde beeld weer terug in de winkelcentra.

Hoe kijken ondernemers op het eiland naar de versoepelingen?

Van Hilten Mode: "Herwaardering van zaken waar je eerst niet bij stil stond"

OUDDORP – Bij Van Hilten, een familiebedrijf in damesmode en -accessoires zijn ze "heel erg blij" met de versoepelingen. "Je zag woensdag gelijk het dorp weer opleven. Ook bij ons in de winkel was het gelijk weer druk." Alhoewel, druk... Ze zitten nog steeds aan een maximum van 1 klant per 25 vierkante meter, waardoor er ongeveer vijf mensen tegelijk in de winkel aanwezig mogen zijn.

"Het vooraf een afspraak maken werkte niet altijd. Veel mensen vinden het leuk om even binnen te lopen en dan een rondje te doen. Komen ze wat leuks tegen, dan kopen ze het. Zit er even niets voor hen tussen, dan komen ze een paar weken later weer terug. Met kleding gaat het vaak om impulsaankopen. Een afspraak maken voelt zo officieel, en gaf mensen wellicht toch een soort druk om dan ook iets te moeten kopen. Maar dat was niet de bedoeling. Het moet vrijblijvend zijn, zoals dat het normaal ook is als je een dagje gaat winkelen."

"Ik denk dat we als winkeliers blij moeten zijn met deze versoepelingen." De winkelier begrijpt dat niet alles tegelijkertijd los kan worden gelaten. "Als je nu de ziekenhuisopnamen ziet, laten die het niet toe om alles los te laten." Wat niet wegneemt dat het de afgelopen periode voor de retailer zoeken was naar oplossingen. "We hebben het grootste deel van onze wintercollectie in de opruiming moeten doen. Half december zijn we gelukkig met een webshop begonnen, waardoor we toch het grootste gedeelte konden verkopen. Ook deden we aan bezorging, we probeerden het dezelfde dag nog bij mensen thuis te bezorgen. Stilzitten is als ondernemer geen optie: je moet handelen, anders ga je kopje onder. En bij mezelf merk ik een stukje herwaardering van zaken waar je eerst nooit zo bij stil stond. Als nu mensen de winkel binnenkomen, waardeer ik het des te meer."

Phone House: "Dit is veel gezelliger dan alleen maar gerichte aankopen op afspraak"

MIDDELHARNIS – "We zijn blij dat we weer open zijn én dat klanten ons nog steeds weten te vinden. Dat hebben we de afgelopen dagen wel gemerkt", aldus Huub Verkaik van Phone House. Toch heeft het winkelen op afspraak volgens hem ook voordelen. "Het winkelen op afspraak is wel de toekomst."

"Voor de ondernemers is het namelijk handig dat je weet waar je die dag aan toe bent. Stel dat er die dag een stuk of dertig afspraken gepland staan, dan kun je op basis daarvan besluiten dat er een mannetje in de winkel bij moet. Terwijl aan de andere kant de klant weet dat er op hem of haar gerekend wordt. Ze weten dat ze in dat tijdsblok de volle aandacht en goed advies krijgen." Om er haastig aan toe te voegen: "Niet dat ze dat normaal niet krijgen, hoor!" Het vooraf een afspraak maken zou zomaar (gedeeltelijk) een blijvertje kunnen zijn. "Voor ons overigens niet nieuw: mensen kunnen bij ons al langer een afspraak maken via de site."

Hij ziet echter ook dat sommige klanten de voorkeur geven aan een spontaan bezoek. "Die zijn bijvoorbeeld in de buurt en komen even om een nieuw telefoonhoesje. Daarom zijn we hartstikke blij dat dat ook gewoon weer kan. Het geeft een stukje spontaniteit. Anders worden het alleen maar heel gerichte aankopen, dit is veel gezelliger natuurlijk. Het geeft weer een beetje leven in de brouwerij." En dat konden ze wel gebruiken, in een tijd waarin het zwaar is voor ondernemers. "Ook voor ons, om eerlijk te zijn. Je inkomsten slinken, maar je hebt wel vier man vast personeel rondlopen. Dat vraagt om creativiteit, je moet zoeken naar andere wegen. Gelukkig opent het soms wel je ogen voor nieuwe mogelijkheden, zo zijn we nu actief bezig om klanten te adviseren over breedband. Dingen gaan soms anders dan je zou willen, maar je moet er het beste van maken."

't Wapen van Stellendam: "Wat ons betreft mogen de terrassen tot 21.00 uur open"

STELLENDAM – De terrassen wel wat langer open mogen zijn, vinden ze bij 't Wapen van Stellendam. Het brasserie- en cafetariabedrijf mocht vanaf woensdag haar terrasdeuren weer openen. Dat kwam goed uit, want die dag was het gelijk heerlijk weer. "Je merkt het gelijk, de mensen hebben erop zitten wachten. En anders wij wel."

Hoewel ze natuurlijk erg blij zijn dat de terrassen weer open mogen, hadden ze liever gezien dat de tijden nog iets ruimer waren. Nu mogen terrassen namelijk van 12.00 tot 18.00 uur geopend zijn. "Wat ons betreft had dat best tot 21.00 uur kunnen zijn. Je merkt dat klanten en bezoekers graag nog wat langer zouden blijven. En wat maken die paar uurtjes per saldo uit?" Ze waren bij ’t Wapen al helemaal klaar voor de heropening. "Het personeel draagt netjes mondkapjes en we houden ons aan alle maatregelen. Op de tafels staat een QR-code die mensen kunnen scannen voor de registratie en gezondheidscheck. Ook hebben we speciale menukaarten, die makkelijk schoon te maken zijn nadat de bezoekers zijn vertrokken." Het is in deze tijd uitdagend om ondernemer te zijn. "Vanaf 2014 hadden we al een bezorg- en afhaalservice via de site. In de afgelopen tijd is dat nog verder verfijnd. Op een gegeven moment hadden we vier of vijf bezorgers. Dan moet je goed plannen en inspelen op de drukte." Dat is dan ook het devies bij 't Wapen. "Niet je kop in het zand steken, maar kijken naar de mogelijkheden."

Breeman Tweewielers: "Het is afwachten hoe druk het dit weekend wordt"

OUDE-TONGE – Sinds de coronapandemie is het druk in de fietsenbranche. Dat merken ze ook bij Breeman Tweewielers. "De telefoon stond roodgloeiend om afspraken te maken. Landelijk merkte je dat bedrijven soms moeite hadden om fietsen te leveren door alle drukte. Maar wij hadden gelukkig een goede voorraad ingeslagen."

Vanwege de grote winkel met twee verdiepingen, konden ze bij Breeman met de oude maatregelen twee klanten per keer kwijt: een op de benedenverdieping en een op de bovenverdieping. Inmiddels mogen er conform de regels tien personen tegelijkertijd winkelen. "We zijn blij met de versoepelingen. Van verschillende klanten hoorden we dat die niet gingen winkelen op afspraak. Je mist de spontaniteit. Anderzijds maakte het voor ons wel dat we wisten wat we die dag konden verwachten." Waar veel dealers een half uur de tijd namen voor een klant, kozen ze bij Breeman voor een uur. "Op die manier konden we echt alle tijd nemen, en de klant de gelegenheid geven voor een testritje."

"Inmiddels is het nog maar de tweede dag, en tot nu toe verloopt alles prima. Het is wel even afwachten hoe druk het dit weekend gaat worden. Als het echt te druk wordt, is het al snel moeilijk om afstand te houden. Dat willen we niet hebben en dan gaan we alsnog over op het afsprakensysteem. Het moet wel voor iedereen veilig blijven. Gelukkig kunnen we bij de meeste klanten hiervoor op begrip rekenen." De drukte verklaart de fietsenmaker door het feit dat er verder niet veel anders te doen valt. "Je kunt niet op vakantie, dus mensen gaan op zoek naar wat wél kan. Een rondje fietsen bijvoorbeeld. Zelfs mensen die anders nooit gingen fietsen, doen dat nu wel."

Van Rossum Woonprofessionals: "Willen blijven werken op afspraak"

SOMMELDSIJK – "Het geeft ons weer een goed gevoel voor de toekomst, dat mensen gewoon weer langs kunnen komen voor een blikje verf of een kwast", laten ze bij Van Rossum Woonprofessionals weten. "We merkten dat heel veel mensen aan het klussen gingen toen ze thuis kwamen te zitten door de lockdown, dus we hebben veel verf- en verfbenodigdheden verkocht de afgelopen tijd."

Net als de andere ondernemers zijn ze ook hier blij met de versoepelingen. "Toen we alleen op afspraak mochten werken, bleek wel dat we meer tijd hadden voor een klant. Voorheen merkten we dat dit soms wel lastig kon zijn. Omdat we veel bezig zijn met de complete inrichtingen van woningen, is het fijn om dat van tevoren in te plannen. We helpen de klant vanaf het begin tot het einde en kijken wat aansluit op hun wensen, en dat kost tijd. Daarom zullen we in de toekomst ook blijven werken op afspraak, al zijn we er natuurlijk ook voor de klant die eventjes wat wil komen halen. Het is in onze branche heel druk geweest en we merken dat dat nog steeds niet voorbij is. Daar zijn we natuurlijk erg blij mee. We zien de toekomst dan ook positief in; we hebben al veel mooie klussen gepland staan voor dit jaar en er komen er alleen maar meer bij."