Weercolumn: Mei gaat op de wisselvallige toer

April is een zeer koude grasmaand geworden al met al. Gemiddeld verliep de maand bijna 3,5 graden te koud ten opzichte van de normale temperatuur die gemeten is over de afgelopen 30 jaar op de Eilanden.

Vroeger was het heel normaal dat aprilletje zoet vrij kil verliep, maar met name de afgelopen tien jaar was april juist vaak een veel te warme maand. Daardoor klaagde menigeen de afgelopen tijd steen en been dat men het maar veel te koud vond. We zijn gewoon flink verwend geweest het afgelopen decennium met legio lenteachtige aprillen zonder al te veel grillen. De afgelopen maand was ook zeer droog en zeer zonnig in het zuidwesten van het land. In het zuidoosten van Flakkee en het midden van Schouwen viel nog geen 20 liter water per vierkante meter. Hier zit de neerslag die tot donderdagavond viel nog niet bij.

Na weer een steenkoude nacht naar maandag (strenge vorst aan de grond regionaal in de duinen), was de middagtemperatuur op Koningsdag zonder meer goed. Ook op de woensdag was het ronduit aangenaam toeven met meer dan 17 graden en de zon erbij. Op donderdag brak een licht wisselvallige fase aan die voortduurt tot in de tweede week van mei. Vanzelfsprekend levert de temperatuur dan ook weer in. De nachten worden weer frisser tijdens het weekend. Toch valt er na donderdag niet veel regen meer. Komende maandag is dat wel het geval en vrijwel de hele week lijkt dan vrij regenachtig en tamelijk koel te verlopen. In totaal kan er deze week meer water vallen dan tijdens de aprilmaand.

De schaakstukken op de weerkaart gaan veranderen. Die voortdurende hoge druk boven Scandinaviƫ en op de oceaan gaan verdwijnen. De luchtdruk gaat meer dalen boven het zuidwesten van Europa. Gevolg is een mildere zuidwestelijke aanvoer voor ons begin mei met soms iets zachtere lucht. Zuidwestelijke instroom betekent wel de kans op regelmatig neerslag. Zelfs een bui met onweer kan al in een soms instabiele atmosfeer.

Middellange termijnprognoses van het Europese weercentrum mikken nu toch ook op een vrij frisse meimaand. Dit zou betekenen dat de kille noordenwinden weer kunnen gaan terugkeren straks. Voordeel is dan wel dat het hierbij vaak droog en best zonnig is.