Afbeelding

Voor u gelezen: Terugblik op bombardement in Rotterdam

Op 14 mei 1940 vernietigden vijandelijke bommenwerpers in een kwartier tijd nagenoeg de gehele binnenstad. Honderden mensen kwamen om en meer dan 80.000 mensen raakten in één klap dakloos. De door het magazine uitgezette wandeling van maar liefst 13 kilometer (naar wens in te korten) leidt langs alle historische plekken in de stad die iets vertellen over de verwoesting en de wederopbouw van Rotterdam.

Nelly Bongaerts (106) herinnert het zich nog als de dag van gisteren. In 1933 bezoekt ze haar neef in Duitsland. Die middag rijdt er een auto door de straten van Elmpt, de woonplaats van haar neef en zijn vrouw. In de auto zit de rijkskanselier, Adolf Hitler. 'Hij zag er nog zo jong uit', vertelt Nelly. Niemand die dan vermoedt welke grote rol Hitler zal spelen in de wereldgeschiedenis. Een bijzonder verslag van een ooggetuige.

De Oranjes vormen inmiddels ruim twee eeuwen onze koninklijke familie. Aandacht voor de geschiedenis van onze monarchie en erfopvolging in 'Wij willen Willem, hoe een naar het buitenland gevluchte stadhoudersfamilie op de Nederlandse troon belandde'. Verder aandacht voor vrouwen die in de Gouden Eeuw zelfstandig werkten als kopersmid, kunsthandelaar of visverkoper. De verrassende actualiteit van eeuwenoude zonnewijzers en sterrenkijkers in de Indiase stad Jaipur staat centraal in een artikel over antieke observatoria.


Voor u gelezen: Zomerbollen en tuinklussen voor kinderen

Van historie naar de tuin. Wie wil genieten van een fijne bloeiende plek in de tuin of op het balkon kan inspiratie opdoen in het meinummer van Gardeners’ World. In dit nummer speciale aandacht voor de bijen.

Door steeds minder natuur en het gebruik van landbouwgif neemt hun aantal schrikbarend af. Bijen zijn hard nodig om de diversiteit in de natuur te behouden. Het zaaien van inheemse bloeiende planten in pot of perk en het plaatsen van bijenhotels helpt om de bijenstand een boost te geven. Wie nog meer wil doen kan donateur worden van de Bijenstichting.

Verder tips om aan de slag te gaan met het planten van zomerbollen en het stekken van fuchsia’s en vijgcactussen. De groeigids voor de maand mei geeft tips voor het telen van aardappelen, pompoenen en zwarte bessen.

Drie tuinklussen voor kinderen en een werkbeschrijving voor het vermeerderen van kamerplanten zijn leuke activiteiten voor in de meivakantie. Hoe je nú een moestuin begint en al in juni kunt oogsten wordt uitgelegd in het artikel over de biologische moestuin. Duurzaamheid staat centraal in de werkwijze van het magazine. Daarnaast krijgt het creëren van kleur in de tuin veel aandacht.

De prachtige foto’s en de aanstekelijke tips en werkbeschrijvingen maken het magazine een leuk cadeau voor alle tuinliefhebbers én voor Moederdag.

BBC Gardeners’ World
Mei 2021
115 blz., € 5.99

Afbeelding