Rijk biedt mogelijkheid meer sociale koophuizen te bouwen

Daarom wordt bij wijze van experiment op basis van Crisis- en Herstelwet toegestaan dat, wanneer dat de voorkeur heeft van de gemeente, sociale koopwoningen verkocht mogen worden voor maximaal de NHG-kostengrens van 325.000 euro. Vanaf deze week konden 95 gemeenten die zich hadden aangemeld al gebruik maken van de hogere maximale verkoopprijs.

De gemeente Goeree-Overflakkee heeft zich overigens niet aangemeld om gebruik te maken van de hogere maximale verkoopprijs voor sociale koopwoningen. Dat zou, zo meldt de gemeente, hier geen effect hebben. Op het eiland wordt een faciliterend grondbeleid gevoerd. De gemeente stelt de kaders vast (via bestemmingsplan) voor een bepaalde woningbouwlocatie, maar de realisatie ligt bij de projectontwikkelaars. Dat is anders bij een actief grondbeleid, waarbij de gemeenten grond opkopen, bouwrijp maken en voor een lagere grondprijs verkopen aan woningcorporaties of projectontwikkelaars, die dan bijvoorbeeld goedkopere starterswoningen bouwen.

Starterslening

Voor de nieuwe woningen op Goeree-Overflakkee betekent het grondbeleid dus dat die grens van 200.000 euro al niet aan de orde was. De gemeente hanteert niet de term ‘sociale koopwoningen’, maar qua prijs zouden deze vallen in de categorie tussenwoningen. Dan geldt al de Nationale Hypotheek Garantiegrens, waar deze woningen over het algemeen onder zitten. Om starters extra te ondersteunen, gebruikt de gemeente de starterslening waarmee starters makkelijker een eigen woning kunnen kopen.