Afbeelding

Opinie: Geduld is een schone zaak (als ze maar wel opschieten)

We nemen in de 21ste eeuw überhaupt nauwelijks nog tijd om tot rust te komen. Alles gaat snel, alles moet snel en alles moet ook nog heel goed. Het wordt van ons geëist door ‘de maatschappij’. Juist bij dingen die normaal gesproken snel gaan, hebben wij mensen het vaakst moeite om ons geduld te bewaren als dat een keer niet het geval is, zo schreef een psychologe in een artikel in Psychologie Magazine. De realiteit van alledag bewijst haar gelijk.

Tegenwoordig is ieder systeem erop gericht zo efficiënt mogelijk te zijn. Waar onze boeren vroeger bijvoorbeeld met de hand en later met dieren voor de kar aardappels oogstten, gaat dat tegenwoordig machinaal. Snel, efficiënt en dus goedkoper. Dat is uiteraard geen kritiek op de boeren, maar het geeft wel aan hoe de maatschappij veranderd is. Bij veel beroepen moet het werk gisteren gedaan zijn. Haal je je targets niet? Voor jou tien anderen.

Het gebrek aan geduld wordt pas echt zichtbaar in het verkeer. Als je vroeger drie dorpen verder moest zijn, was dat een hele onderneming. Nu zitten we ons al te verbijten als het stoplicht niet snel genoeg op groen springt en we 3,2 seconden later op onze bestemming arriveren (de schrijver van deze tekst incluis). Drie kwartier voor de brug wachten is inderdaad niet leuk, maar al spookrijdend de snelweg verlaten is oliedom en vooral levensgevaarlijk, voor jezelf en voor anderen. Toch deden verschillende automobilisten het afgelopen dinsdag, toen de slagbomen van de Volkerakbrug een storing hadden en er een flinke file ontstond. De kans dat die weggebruikers allemaal met spoed onderweg waren naar het ziekenhuis is bijzonder klein.

Ook bij onze ‘ontspannende’ activiteiten wordt het probleem al snel duidelijk. Op vakantie? Iedere dag is bij veel mensen volgepland met activiteiten. Over een dagje niksen voelen we ons al snel schuldig. Met een boekje in een hoekje? We doen liever een avondje Netflix. En anders hebben we altijd de smartphone nog voor afleiding. Ieder onderzoek toont echter aan dat juist de apps op onze telefoons ons onrustig maken. Probeer maar eens een app te negeren als er een klein rood rondje met een getal bij staat. We staan continu ‘aan’.

Tijd voor rust krijgen we niet en nemen we te weinig. Gevolg is dat jaarlijks 1,3 miljoen werkenden kampen met burn-outklachten. Dat kost het bedrijfsleven heel veel geld (3,1 miljard euro in 2018 volgens TNO) en toch verandert en bitter weinig, terwijl tegenwoordig alles meer dan ooit om geld draait. Het wordt voor lief genomen, want alles moet immers doorgaan.

Ongeduld heeft een sterke relatie met onrust. Dus blijft de grote vraag: hoe kom je echt tot rust. Zoek via Google en je komt hele waslijsten aan activiteiten, tips en oefeningen tegen. Allemaal leuk en ongetwijfeld heel nuttig. De gouden leestip ontbreekt helaas steevast en dat is Mattheüs 11 vers 28 tot 30. Want de rust wordt op alle plekken gezocht behalve waar de echte rust te vinden is.