Afbeelding
Foto:

Column: Sentimenten

Neem de plannen voor een greenboardfabriek in Oude-Tonge. Los van de vraag of het goed is dat die fabriek er komt (ik ben neutraal!) heb ik wel een beetje met de ondernemer te doen. Niet gehinderd door enige kennis van zaken werd op de ‘sociale’ media door tegenstanders al een spookbeeld gecreëerd van een gigantische en stinkende mestfabriek die eigenlijk op de tweede Maasvlakte thuishoort. Waarbij honderden vrachtwagens per dag het verkeer in Oude-Tonge onveilig maken. De bijbehorende petitie werd meer dan 1.000 keer ondertekend. De beste man stond al met 4-0 achter toen het eerste fluitsignaal woensdag klonk tijdens de online informatiebijeenkomst. Een handjevol aangemelde insprekers (waar waren de andere 1.000?) kreeg keurig antwoord op de gestelde vragen en ook de meest kritische raadsleden kregen een golf aan feiten en voor zich sprekende onderzoeksresultaten over zich heen. Op basis van de inhoud heeft de ondernemer de achterstand knap omgebogen naar een voorsprong. Onderbuikgevoelens doen echter niet aan feiten, dus of het sentiment hierdoor veranderd is? Ik betwijfel het.

Die andere zaak is ook zo machtig interessant. Het huizentekort is ook op het eiland evident, daar is iedereen het wel over eens. En dus kijkt de gemeente waar woningen gebouwd kunnen worden, zoals op de Westplaat en Hernesseroord in Middelharnis. Hiervoor is volgens verkeersonderzoek wel een extra ontsluitingsweg nodig, anders kunnen de geplande woningen niet gebouwd worden. Het idee is nu om een Oostelijke Randweg te creëren die parallel loopt aan de Oudelandsedijk/Waterweg. Via een brug (duur) of tunnel (heel duur) wordt het kanaal gepasseerd. Niet zozeer de kosten voor de toch al zo armlastige gemeente zijn het probleem voor de inmiddels ruim 800 ondertekenaars van de petitie tegen deze oplossing. De nobele ondertekenaars maken zich meer zorgen om bomen en natuur die moeten verdwijnen voor de nieuwe weg. En het moet gezegd: overheden hebben op dat gebied geen beste reputatie.

Het mag duidelijk zijn: de gemeenteraad heeft een paar pittige keuzes te maken. De vraag is nu in hoeverre de verschillende partijen zich bij die keuzes laten leiden door sentimenten vanuit de bevolking. Die vraag wordt nog interessanter als je bedenkt dat er volgend jaar gemeenteraadsverkiezingen zijn.