Afbeelding
Foto:

Opiniecolumn: Engelengeduld

Het wordt pas echt vervelend als de automobilist voor je vijfenzeventig gaat rijden op een weg waar je tachtig mag. Of de auto voor je al vier kansen heeft laten schieten bij de rotonde. Op die momenten heeft dat engelengeduld vleugeltjes gekregen. ’t Zal wel weer een man zijn achter dat stuur. Nee, eerlijk gezegd heb ik helemaal geen geduld. Tijdens mijn stage kwam ik daar ook wel achter. De eerste dagen was mijn handjevol geduld soms leeg na het, voor de zoveelste keer, herhalen van zinnen.

Helaas zijn anderen vaak de dupe van mijn ongeduld. ‘Ma! Waar ligt mijn zonnebril/portemonnee of dat ene shirt wat ik jaren geleden al in de was heb gegooid?’ De zonnebril ligt meestal op de plek waar ik hem het laatst heb neergelegd. De portemonnee in die tas waar ik niet goed in gekeken heb. En dat shirt vaak onder de Mount Everest van was in mijn kamer. Sorry ma.

Volgens psycholoog Lotte Janssen van het Radboud Universitair Medische Centrum voor Mindfulness werkt een 3-minuten-ademoefening tegen ongeduld. Maar als ik ongeduldig ben, hoef je echt niet met zulke onzin aan te komen. Je kan maar beter de oorzaak verwijderen en de komende 2 à 3 uur uit de buurt blijven. En verder heb ik al het geduld van de wereld, zolang dat maar niet op de proef gesteld wordt.