Jan (links) en zoon Hans Tanis aan boord van de pulskotter GO-37 (Foto: W.M. den Heijer).
Jan (links) en zoon Hans Tanis aan boord van de pulskotter GO-37 (Foto: W.M. den Heijer).

Definitief pulsverbod zuur voor Goereese vissers: "We zijn weer terug bij af"

In 2019 had de Nederlandse staat een juridische procedure aangespannen bij het Europese Hof om het verbod op de pulstechniek herzien te krijgen. Hoe solide het wetenschappelijk onderzoeksrapport met betrekking tot de pulstechniek ook in elkaar stak, het mocht niet baten. "Het was onze laatste strohalm", zegt Jan Tanis. Halverwege 2019 moesten andere kotters van de Goereese vloot hun pulsontheffing al inleveren en een forse stap achteruit maken met het oppakken van de traditionele boomkorvisserij met wekkerkettingen.

Aantijgingen

De boers Jan en Bram Tanis en hun zonen hebben geen goed woord over voor de beslissing van het Europese Hof en al helemaal niet over de manier waarop dat besluit tot stand is gekomen. Jan Tanis: "Geen enkele vorm van visserij is recentelijk zo vaak wetenschappelijk onderzocht als de pulsvisserij. En de resultaten liegen er niet om. Bovendien zijn het niet de eerste de beste wetenschappers die de vele onderzoeken geleid hebben. De bij het internationale adviesorgaan ICES aangesloten biologen zijn echt niet over één nacht ijs gegaan."

De pulstechniek is ongeveer tien jaar geleden geïntroduceerd. Een innovatieve methode ter vervanging van de bestaande boomkorvisserij met wekkerkettingen. "Wij waren aanvankelijk sceptisch, maar het pakte goed uit. Met deze innovatie zouden we vaarwel kunnen zeggen tegen de voortdurende golf van aantijgingen van milieuorganisaties. In hun ogen gingen wij niet voortvarend aan de slag om duurzamer te vissen. Volgens hen zou de zee zijn leeggevist en de bodem volledig verwoest", zo verwoordt Jan, wiens zoon Hans op de GO-37 schippert.

Stilzwijgen

Vanaf het moment dat de schreeuwerige Franse milieuclub Bloom op sociale media een hetze begon, keerde iedereen zich plots tegen de innovatieve vangsttechniek. Met een aanvankelijk verborgen dansgroepje waarin ze geëlektrocuteerde vissen nabootsten, wisten ze het Europees Parlement in eigen huis te overtuigen. "Terwijl wij nog nooit een geëlektrocuteerd visje aan dek hebben gezien. Echter, de toon was gezet. En milieuclubs die in het begin mild waren ten aanzien van de innovatieve methode hulden zich in stilzwijgen", voegt Hans Tanis toe.

Het klinkt allemaal erg tegenstrijdig zo vinden Jan en zijn broer Bram. Van Frans Timmermans moeten de vissers naar een manier van vissen die nog groener is dan groen. Hans Tanis: "De pulstechniek voldeed hieraan. Minder bodemberoering door lichtere vistuigen, minder bijvangst van ongewenste soorten en een gereduceerd brandstofverbruik tot soms de helft ten opzichte van de traditionele boomkor, waardoor minder uitstoot. Dat is door het pulsverbod verleden tijd. We zijn terug bij af. Ik vrees dat velen het niet gaan redden."