Hans Boele en Cor van Wijngaarden in het technieklokaal van de STC Campus in Stellendam (Foto: Wim van Vossen).
Hans Boele en Cor van Wijngaarden in het technieklokaal van de STC Campus in Stellendam (Foto: Wim van Vossen).

"Het wordt steeds leuker op STC Campus Zuid West in Stellendam"

Het is bovendien een insteek die een eind maakt aan het 'onbekend is onbemind' en het scoort. Was vorig jaar het aantal leerlingen aan de voormalige Visserijschool nog zo laag dat bezorgd moest worden gekeken of de start van een nieuw eerste leerjaar nog wel haalbaar zou zijn, nu is er voor het nieuwe seizoen 2021/2022, dat start in september, al een flinke toestroom van studenten. De teller stond eind maart op 20 aanmeldingen.

Vraag naar techniek

Hans Boele, directeur STC mbo College Maritiem & Techniek, en Cor van Wijngaarden, onderwijsmanager aan de STC Campus Zuid West Techniek en Scheepvaartonderwijs in Stellendam zijn enthousiaste en gedreven ambassadeurs om de ontwikkelingen toe te lichten. Eigenlijk is het volgens beide heren een vervolg op de presentatie die de STC Campus samen met betrokken partijen recent presenteerde in een dialoogbijeenkomst aan de gemeenteraad. "De vraag naar techniek is groot en dat heeft de belangstelling van jongeren. Daarom is ingespeeld op verbreding van ons onderwijsaanbod. In contact met de Beroepscampus en STC Proces en Maintenance College in Brielle kan een basisjaar techniek en scheepvaart starten, waarin studenten zich kunnen oriënteren, om vervolgens een keuze te kunnen maken uit opleidingen gericht op procestechniek en maintenance, scheepsbouw, maritieme techniek, zeevaart en zeevisvaart", geeft Hans Boele aan.

Zowel de school als de bedrijfstak wilden met name het onderdeel techniek en scheepvaartonderwijs graag voor het eiland behouden. Daarom heeft men gezamenlijk de schouders eronder gezet. Een financieel probleem kon bespreekbaar worden gemaakt en in goed overleg is gekeken welke stappen gezet moesten worden om het doel te kunnen realiseren. Er kwam een Plan van Aanpak op tafel. Een brede stuurgroep werd in het leven geroepen, met daarin de wethouders Tea Both en Peter Feller namens de gemeente, een vertegenwoordiging van de bedrijfstak UFA (Johan van Nieuwenhuijzen) en Visserijvereniging Zuid West (Hans Juch), het GO College (Jan de Jong) en van de Beroepscampus Adrie Krielaart. Het plan werd in het najaar van 2020 vastgesteld. Daarin is toekomstgericht gekeken welk personeel wordt gevraagd en anderzijds naar de demografische ontwikkeling op Goeree-Overflakkee. Lopende de uitvoering van het Plan van Aanpak, werd direct duidelijk dat een technische opleiding jongeren boeit. Dus is verbreding van het bestaande aanbod nodig en vanaf het nieuwe schooljaar 2021/2022 gebeurt dit op de Stellendamse locatie.

Leidende positie

In de samenwerking met de Beroepscampus is ook gekeken of leerlingen in het vierde schooljaar voldoende toegerust zijn om een keuze te maken voor een mbo-vervolgopleiding. "In december 2020 hebben diverse groepen leerlingen van de Beroepscampus onze STC-locatie bezocht en hebben zij kennis kunnen maken met de mbo-vervolgopleidingen", aldus Boele en Van Wijngaarden. Waarom de locatie in Stellendam? "De grote behoefte aan technisch geschoold personeel is hier de rode draad, zeker als we naar de toekomst kijken. Als je ziet waarin de haven in haar geledingen uitblinkt - voor maritieme techniek en scheepsbouw/werven - dan hebben we als regio inclusief de zeevisvaart een leidende positie."

Ze vervolgen: "Belangrijk is het ook om de samenwerking met het Innovatiecentrum te versterken. Activiteiten kunnen in onze Campus plaatsvinden. Wij kunnen mogelijkheden aanreiken voor experimenten en daar een brede personele inzet aan toevoegen. Anderzijds biedt het onze leerlingen de gelegenheid nog meer betrokken te kunnen zijn bij de innovatie in de zeevisserij. Het gezamenlijk optrekken is de grote stimulans om het doel - de verbreding van het onderwijsaanbod - te kunnen bereiken. Niet alleen voor regulier onderwijs, maar ook voor volwassenen. Veel zal op de locatie Stellendam zijn en blijven. Daar is op ingezet en geïnvesteerd. Een dag naar school en andere dagen werken en vaardigheden opdoen bij een bedrijf in en rondom de haven. De samenwerking met de Beroepscampus richt zich op versterking van de doorlopende leerlijn van voortgezet onderwijs naar het mbo. Samen willen we een programma ontwikkelen voor het tweede jaar voortgezet onderwijs."

Leerkrachten

Er zijn voldoende leerkrachten, geven Boele en Van Wijngaarden aan. "Juist ook door het uitwisselen van docenten. Niet voor de techniekvakken, maar wel voor de algemeen vormende vakken. In samenwerking met de gemeente, bedrijfstak en onderwijs hebben wij gezonde ambities. Het geeft energie om dit in harmonie te kunnen uitrollen. Het wordt steeds leuker. Voor onze STC Campus Zuid West in Stellendam, voor Goeree-Overflakkee en voor een toekomstperspectief voor onze studenten. We timmeren aan de weg en staan waar we staan moeten."