Gemeente verkent mogelijkheid uitbreiding bedrijventerreinen

In de conclusies bij de toelichting geeft Ecorys aan dat de gemeente op onderdelen afwijkt van regionale en landelijke tendensen. Goeree-Overflakkee neemt een vooraanstaande positie in waar het gaat om duurzaamheid en energietransitie, maar op bedrijventerrein- en pandniveau is juist nog veel te winnen. De innovaties in de landbouw en visserij en cross-overs met energie zijn daarnaast belangrijke kwaliteiten van bedrijvigheid op het eiland. Hoewel de gemeente zich primair inzet voor kwaliteitsverbetering en efficiënter ruimtegebruik van bestaande bedrijventerreinen, is de ruimtedruk die ervaren wordt, en daarmee de behoefte aan functiemenging, minder urgent. Daarbij is een belangrijk aspect dat er van bevolkingskrimp voorlopig geen sprake is en dat de beleidsambities van de gemeente kunnen leiden tot een toename van het aantal banen. En dat kan succesvol zijn om bewoners op het eiland vast te houden en mogelijk nieuwe inwoners zal aantrekken.

Door Jaap Ruizeveld

Verkennen

Maar de centrale boodschap is ook heel duidelijk. De voorraad bedrijfsterrein loopt terug en de handen moeten uit de mouwen om het ontwikkelingsproces te versnellen. Afwachten, zelfs in deze lange en moeilijke Covid-19 periode, is niet aan te raden. En dan is er nog een groter probleem. Het provinciale beleid laat nauwelijks uitbreiding van bedrijfsterreinen toe. Het college heeft hierop gewezen en stelt een route voor om uit die impasse te kunnen geraken. Nu het rapport een ‘formele status’ heeft gekregen zal daarom ambtelijk met de provincie de mogelijkheden voor uitbreiding worden verkend waarna ook bestuurlijke druk gezet gaat worden. Dit moet dan uiteindelijk leiden tot een uitbreiding van de bedrijfsterreinen. In het rapport staat dat aanbod van en vraag naar bedrijventerreinen nagenoeg in evenwicht zijn.

Actualisering

De opdracht aan Ecorys leidde tot het rapport Update vraag en aanbod Bedrijventerreinen Goeree-Overflakkee 2020-2040. Dit onderzoek geeft de gemeente inzicht in de vraag hoe om te gaan met de kwalitatieve (mis) match tussen vraag en aanbod, de vervangingsvraag in de regio en de transformatie-opgaven. De ruimtebehoefte in 2020-2040 wordt geraamd op 23,5 tot 35,5 ha. Op zeer korte termijn ontstaat een knelpunt op de klassiek kleinschalige bedrijventerreinen die van groot belang zijn voor de lokale bedrijvigheid en werkgelegenheid in de kernen. Raadsleden onderstreepten dit feit. Op deze terreinen is geen schuifruimte om transformatie en herstructurering van andere terreinen mogelijk te maken. Actuele cijfers over beschikbare kavels op het eiland geven het volgende beeld: op de Oostplaat is nog 0,5 ha beschikbaar, op de Tram/Nieuwe-Tonge 4,7 ha, op BPO 1-3 nog 2,3 ha en op BPO 4 nog 7,6 ha. Korteweg/Stellendam biedt geen mogelijkheden meer.

Breederveld (SGP) opperde ook nog te kijken naar terreinen bij de Stellendamse buitenhaven. Zijn fractiegenoot Peter Grinwis vond dat stevig ingezet moet worden op lokale bedrijvigheid. Dat is waardevol voor de kernen. Rita van den Nieuwendijk (ABB) informeerde naar de herstructurering van de locaties. Van Alphen (EVV) wil graag informatie over het aantal arbeidsplaatsen per hectare en ook over het 'verloop' bij de kleinere bedrijven. Ellen Nijssen (VVD) adviseerde om aan de slag te gaan om te verkennen waar nog (verborgen) ruimten te vinden zijn. Bert Tuk (CU) wees ook op het lokaal belang en op te maken afwegingen bij verkeersbewegingen.

Lokaal

Onderdeel van het updaterapport is de Visie op bedrijventerreinen met als kernpunten het faciliteren van lokale ondernemers, ruimte bieden aan bedrijvigheid die bijdraagt aan de thema’s binnen Smart en de verduurzaming van bedrijventerreinen in het kader van de energietransitie. En o.a. het onderzoeken wat de kansen en mogelijkheden zijn om de ruimte op bestaande bedrijventerreinen beter te benutten. Om te komen tot uitvoering van een actieplan wordt, na vaststelling, een tijdlijn uitgewerkt. Er moet gekeken worden naar de integrale ruimtelijke en financiële componenten en wanneer de uitvoeracties kunnen starten. Het rapport is een bouwsteen voor de omgevingsvisie.