Afbeelding

RAD: "PMD-inzameling op G-O is een succes"

Tot voor kort werd het PMD-afval in Goeree-Overflakkee alleen via de verzamelcontainers ingezameld. Sinds 1 april jongstleden wordt het PMD-afval 1 keer in de 2 weken bij de inwoners thuis opgehaald. In de eerste week heeft de RAD in totaal dus 7.300 kilo PMD gescheiden opgehaald. "Dat is een heel mooi resultaat, waar we trots op mogen zijn", aldus de RAD.

De speciale PMD-zakken vliegen volgens de RAD de winkels uit en er is al een flinke toename geconstateerd op het gescheiden aanbieden van PMD-afval. "De problemen met de overlopende verzamelcontainers rond de paasdagen is volledig opgelost en de huis-aan-huis inzameling heeft de druk bij de verzamelcontainers weggenomen. Dit is een goede service gebleken", aldus de afvalverwerker.

Kroonringen

De eerste huis-aan-huis inzameling vond plaats in de week van 5 april tot en met 9 april. De RAD spreekt van een positief resultaat, ondanks harde wind en sneeuwbuien. Overigens was niet iedereen onverdeeld positief over de nieuwe manier van inzamelen. Zo werden via social media verschillende meldingen gedaan van rondvliegende PMD-zakken en door dieren opengescheurde zakken. De RAD en de gemeente Goeree-Overflakkee hebben naar eigen zeggen het streven "om zo snel mogelijk kroonringen op geschikte locaties te plaatsen". "In eerste instantie worden alle hoogbouwlocaties voorzien van kroonringen en van daaruit wordt het plaatsingstraject verder uitgerold. Bij slechte weersomstandigheden wil de RAD haar inwoners vooral het advies meegeven om de zakken op de juiste ophaaldag voor 8.00 uur op de aanbiedplaats van de kliko’s neer te leggen. Bij harde wind kunnen de zakken aan elkaar worden gebonden, om het wegwaaien van de zakken te voorkomen."

Doorzichtige zakken

Voor de inzameling van PMD, zowel huis-aan-huis als bij de verzamelcontainers, kunnen inwoners gebruik maken van de speciale PMD-zakken. Deze zakken zijn gratis verkrijgbaar bij diverse afhaalpunten en bij de milieustraten van de RAD. De zakken zijn gratis, zodat de inwoners niet worden opgezadeld met extra kosten voor het gescheiden aanbieden van het PMD-afval. De zakken zijn alleen te gebruiken voor het PMD-afval en kunnen niet gebruikt worden voor de restafvalcontainer, omdat het gesubsidieerde zakken zijn. De medewerkers van de RAD constateerden tijdens de inzameling dat het PMD ook nog in grijze, ondoorzichtige zakken wordt aangeboden. "Naast dat het voor de inwoners zonde van het geld is om dit soort zakken te gebruiken, is het voor ons ook niet mogelijk om die zakken mee te nemen", aldus het afvalverwerkingsbedrijf. "Dit zorgt voor afgekeurde vrachten bij de verwerker en daarmee riskeren we hoge boetes. Met behulp van de doorzichtige zakken kunnen de medewerkers makkelijk nakijken of daadwerkelijk PMD-afval is aangeboden."

Afbeelding