Weercolumn: Frisse nachten en overdag best veel zon

April is maar liefst vier graden te koud tot nu toe, volgens het nieuwe temperatuurgemiddelde. Afgelopen maandag vielen er nog enkele buien met sneeuw, hetgeen niet heel bijzonder is.

Vooral de nachten waren koud de afgelopen etmalen, met flinke nachtvorst in het land. Tijdens het tweede deel van de week blijven de nachten kil, maar overdag wordt dat ruimschoots gecompenseerd door het fraaie weer met veel zon. De middagtemperaturen komen dagelijks op een iets hoger niveau uit. In de zon, uit de wind, is het zelfs aangenaam toeven. Op een beschutte plaats in de zon is het al snel een graadje of 18 in de middag.

Dit best mooie aprilweer hebben we te danken aan een flink hogedrukgebied, waarvan het accent steeds meer boven Scandinaviƫ komt te liggen. Om dat hoog heen stroomt met een droge noordoostenwind deels opgewarmde lucht richting de Benelux. De soms al krachtig schijnende aprilzon verwarmt de lucht overdag nog wat extra. Door deze vaak heldere condities, kan het aardoppervlak de warmte van overdag ook weer snel kwijt in de avond.

Veel zon dus de komende dagen, meestal in zeer transparante en schone lucht, waarin het horizontale zicht tot wel 80 kilometer kan reiken op de Eilanden.

Prima buitenweer (zondag iets meer wolken) voor de nodige tuinwerkzaamheden is het, maar voor puik zeil-/surfweer op de wateren rond Flakkee staat er nog net te weinig wind de komende dagen. Het aangenaamst zal het dus richting en tijdens het weekend zijn, met middagwaarden rond 15 graden. De zon kan wel tot twaalf uren maken op enkele dagen.

Daarna lijkt het weer overwegend goed te blijven, waarbij de kans op warmer weer groter kan zijn dan op overtuigend te koud weer. De regenkansen blijven waarschijnlijk gering tot het einde van de grasmaand. Voor komende maandag is er nog wel een klein neerslagsignaal.

Al met al denk ik dat we uiteindelijk zullen uitkomen op een gemiddeld twee graden te koude grasmaand, als we de balans opmaken de dertigste. De kans dat de eerste helft van mei vrij warm wordt, is tamelijk groot, aldus de recente, middellange termijnprognose van het Europese weercentrum.