Afbeelding

Voor u gelezen - Hartveroverende hoofdpersoon in historisch-filosofische vertelling: De wereld van Angus

Als Halley terugkeert naar Londen blijft Angus achter als assistent van de geleerde. Hij telt verschillende soorten vogels op het eiland en observeert via een ingenieus systeem de sterren. Zijn bevindingen stuurt hij naar Londen. Halley stuurt op zijn beurt kalenders en lesboekjes naar Angus.
Na het vertrek van Halley ontfermt de predikant op het eiland zich over Catherine en haar kinderen. De dominee leert Angus lezen en rekenen. Angus denkt nog elke dag aan zijn leermeester in Londen en verlangt ernaar hem terug te zien.

Opstand en geheime genootschappen

In de jaren na het vertrek van Halley is de situatie op St. Helena onvoorspelbaar en grimmig geworden. De bevolking komt in opstand tegen het wrede gezag van de gouverneur terwijl ook het onderlinge wantrouwen groeit. Geheime bondgenootschappen slaan hun tentakels uit om de bevolking tegen elkaar op te zetten. Een vreselijke daad van geweld treft Angus en zijn familie. De brieven die de dominee naar Londen stuurt waarin hij om hulp vraagt, worden onderschept en vernietigd. Dan besluit de dominee om Angus op een koopvaardijschip te smokkelen en naar Londen te sturen met een noodkreet om hulp.
Na een twaalf weken lange turbulente zeereis op een afgeleefd schip van de Handelscompagnie arriveert Angus in Londen. Daar gaat een hele nieuwe wereld voor Angus open. Na een zoektocht door de stad vindt hij zijn leermeester, die zich opnieuw over hem ontfermt. Angus mag Halley assisteren bij zijn wetenschappelijke experimenten en mee op expeditie. In de loop van de tijd wordt de jongen zelfs de vertrouweling van de astronoom.

Spontane observaties

De gedachtegang van Angus is puur en onbevangen. Vanuit het perspectief van een kind dat naar de wereld om zich heen kijkt doet de lezer kennis op over het gedachtengoed van de zeventiende eeuw. Het opkomende tijdperk van de Verlichting en de honger naar kennis krijgen in spontane observaties van Angus een plek. Lichtvoetig maar haarscherp geeft hij bijvoorbeeld zijn gedachten weer over de verschillende opvattingen van de dominee en Halley over de positie van de aarde ten opzichte van de zon.
Aan het eind van deze zeventiende-eeuwse filosofische roman blijven nog veel vragen onbeantwoord. Wat gaat er gebeuren met de dominee en de familie van Angus op St. Helena? En hoe zal het verder gaan met Angus en zijn werk voor Edmond Halley?
In de Hemelproef leer je Angus goed kennen. Het langzame tempo waarin het verhaal zich afspeelt geeft de lezer alle tijd om de gedachten en observaties van Angus tot zich te nemen en de hoofdpersoon in je hart te sluiten. De roman biedt daarnaast veel informatie over de geschiedenis van St. Helena, het reilen en zeilen van de Britse Handelscompagnie en de Royal Society, het wetenschapsinstituut in Londen. Ik kijk uit naar het volgende deel.