De locatie waar de fabriek moet komen. Op de donkere stukken grond liggen de staalslakken, met daaroverheen enkele lagen plastic.
De locatie waar de fabriek moet komen. Op de donkere stukken grond liggen de staalslakken, met daaroverheen enkele lagen plastic.

Voorlopig nog geen groen licht voor greenboardfabriek

De afwijkingen van het bestemmingsplan zijn volgens de critici gigantisch. Er is onduidelijkheid over wat het bedrijf wil ontwikkelen en er zijn zorgen over het milieu en de verkeersstromen. Een greep uit de kernachtige kritische opmerkingen van de raadsfracties dinsdagavond bij het voorstel tot het afgeven van een ontwerpverklaring van geen bedenkingen voor een composteerinrichting en greenboardfabriek op het Bedrijvenpark Oostflakkee in Oude-Tonge voor het bedrijf Comgoed bv. Het was al snel duidelijk dat er dinsdag in deze eerste ronde geen besluit genomen kon worden. Partijen zijn tegenover elkaar komen te staan en de vraag is gerechtvaardigd of dat niet vermeden had kunnen worden door een zorgvuldiger aanpak en betere communicatie.

Participatievorm

Raadsvoorzitter en burgemeester Ada Grootenboer constateerde aan het eind van de debatten de grote behoefte van alle betrokkenen aan meer toelichting en informatie, alvorens het raadsbesluit te kunnen nemen. Maar dan in een brede participatievorm waarin Dorpsraad, ondernemer, bewoners en raad betrokken zouden worden. Een suggestie die Corné Grinwis (SGP) daartoe had gedaan, werd in feite overgenomen. Het college zal nu zo snel mogelijk in haar wekelijks overleg bespreken op welke wijze en in welke vorm er een bijeenkomst kan worden georganiseerd waarin over en weer de informatie en toelichting over het project en over het proces wordt gedeeld en die recht doet aan de zo beleden participatie. Tijdens kort contact tussen gemeente en de ondernemer, bleek dat Comgoed bv graag deelneemt aan de te houden meeting.

Raad zeer kritisch

De omgevingsvergunning is bij de provincie Zuid-Holland ingediend, gelet op de omvang van de inrichting. Dat de provincie hier bevoegd gezag is, heeft te maken met de stikstofdisposities die vrijkomen door het productieproces en als gevolg van verkeersbewegingen. De gemeenteraad is bevoegd gezag wat betreft het bestemmingsplan en de aanvraag is dus een verklaring van geen bedenkingen af te geven. Dat houdt in dat de gemeenteraad dan positief adviseert met betrekking tot het afwijken van het bestemmingsplan. De Vos (VKGO) gaf aan dat er grote zorgen zijn voor aantasting van de leefbaarheid in Oude-Tonge door overlast van geur en geluid. Het complex overschrijdt volgens hem alle regels. Meenemend de staalslakken-discussie, stelde hij: “Wij halen problemen uit een andere regio naar ons eiland en dat is te gek voor woorden." Bram Pijl (CDA) wees op het feit dat de gemeente hier alleen een ruimtelijke ordeningsrol kan spelen, waar het direct het bestemmingsplan betreft. Afwijken kan, maar de fractie mist inzicht om zonder toelichting te kunnen beoordelen of het toelaatbaar is. Bewoners Oude-Tonge moeten geen last ervaren en informatie is nodig, zeker gelet op de ontstane onrust. Cees Grinwis (PvdA) was teleurgesteld dat de raad niet is meegenomen in het proces dat al vanaf 2016 loopt. "Composteerinrichtingen dragen niet bij aan een gunstig milieuaspect. De huidige omvang van het complex hoort niet thuis op een bedrijvenpark aan de rand van een dorp. Het lijkt onverantwoord." Groep Jan Zwerus pakte ook de zorgen rond de staalslakken mee in zijn betoog. "Kijkend naar de petitie van de bewoners is het duidelijk dat er onvrede is over de informatie. Zonder een grondig participatietraject geen besluit. We moeten luisteren naar argumenten. Oude-Tonge mag geen beerput worden."

Niet op het eiland

Pipping (CU) vond dat het woon- en leefklimaat Oude-Tonge in gedrang kan komen. "Wat hier in de afwijkingen bij het bestemmingsplan wordt genoemd, gaat echt tot het randje met de uitstoot en zorgen over geuroverlast. Duurzaamheid nee, wel milieubelastend." Rita van den Nieuwendijk (ABB) wilde graag een technische insteek maken rond de problematiek, maar daarvoor bleek geen ruimte. Was de gemeente bij de verkoop van de gronden op het Bedrijvenpark op de hoogte van de ontwikkelingsplannen van het bedrijf? ABB vindt de aanvraag niet thuishoren in en op het eiland. De overschrijdingen ten aanzien van het bestemmingsplan zijn wel zeer groot (milieucategorie 5.1). Corné Grinwis (SGP) stelde dat de rol van de gemeente in dit dossier beperkt is. "De informatievoorziening aan de bewoners is essentieel." Hij vroeg zich af waarom de raad hier niet eerder bij betrokken is. "Het onderwerp roept nog heel veel vragen op. Wel moet de gemeente nu de regie vasthouden." Van der Meer (EVV) was scherp in zijn bewoordingen. "Het is hier een raadsbevoegdheid en nu moeten we in feite bij het kruisje tekenen. Het proces loopt al vanaf 2016. Het college heeft een actieve informatieplicht. Waarom is dit niet eerder met Dorpsraad en bewoners overlegd?"
Ellen Nijssen (VVD) vroeg zich af wat het belang van de gemeente is om aan dit project mee te werken? Veel is nog niet duidelijk. Zij wees op de grote afwijkingen wat betreft het bestemmingsplan. De vervoersbewegingen dienen onderzocht te worden. Waar is de info aan de bewoners gebleven? We staan met de rug tegen de muur. Let op de commotie die nu al is ontstaan omdat er geen participatie is geweest.

College aan zet

Wethouder Markwat had deze avond veel uit te leggen. Hij gaf aan dat zorgvuldig en doorlopend wordt gemonitord wat betreft milieuaspecten van de gestorte staalslakken. Het ontwikkelproces is vertraagd door de stikstoffenproblematiek en had volgens hem niet eerder kunnen worden aangeboden. Markwat zei dat er een groenstrook en bomen rond het complex is gepland. Hij ging vervolgens in op de thema’s circulariteit en duurzaamheid. Hij wees op werkgelegenheid die de fabriek oplevert met 100 man in ploegendienst. Inderdaad zal het aantal verkeersbewegingen toenemen, aldus Markwat. Omdat deze avond toegewerkt werd naar een komende informatieronde, een gezamenlijke sessie met alle betrokkenen, kon het debat in eerste fase worden afgerond. Het college is aan zet.