Les krijgen aan de tafel op het schoolplein (Foto: Mirjam Terhoeve).
Les krijgen aan de tafel op het schoolplein (Foto: Mirjam Terhoeve).

Leerlingen genieten van de Buitenlesdag

Petra Wevers van KrachtigBuiten was de stimulator van deze dag op Goeree-Overflakkee. "Eigenlijk organiseer ik, samen met diverse natuurorganisaties, ieder jaar een '50-dingen Doe-Dag' voor de basisschoolleerlingen", laat ze weten. "Een leuke buiten Doe-Dag, naar aanleiding van het boekje '50-dingen-die -je-in-de-natuur-gedaan-moet hebben-voor je twaalfde'. Helaas kon dit vanwege corona niet doorgaan en kon ik ook de boekjes niet uitdelen. Zodoende heb ik contact gezocht met de gemeente en ze gevraagd aan te sluiten bij de Nationale Buitenlesdag. Dit werd meteen enthousiast opgepakt, met dit mooie deelnemersaantal als resultaat."

Op schema

Bij OBS De Pannebakker in Nieuwe-Tonge werd voor de tweede keer meegedaan. Leerkracht van groep 3/4, Chantal Smeding, had al ervaring opgedaan op haar vorige school en heeft dit opgepakt. "Samen met de andere teamleden hebben we gekeken hoe we dit invulling konden geven", vertelt ze. "Op de website van de Nationale Buitenlesdag stonden al heel veel voorbeeldlessen, keurig uitgewerkt en aangepast per groep. Daar hebben we een keuze uit gemaakt en daarnaast hebben we het 50 dingenboekje gebruikt. Aan de hand daarvan is er een schema gemaakt voor alle groepen. Helaas konden, vanwege de coronamaatregelen, niet alle groepen tegelijkertijd naar buiten, maar werd er per groep vier keer een half uur buitenles gegeven."

Op de achtergrond zijn kinderen druk bezig met het maken van een knikkerbaan van materialen als steentjes, grond en takjes, die ze op en rond het plein hebben gevonden. De kinderen van groep 7/8 proberen de schaduw van een voorwerp na te tekenen op een vel papier en ondertussen doen kinderen van groep 3/4 een estafette met spelling. Rennen en woorden spellen tegelijkertijd. Voor een buitenstaander lijkt het of de gymles is begonnen, maar niets is minder waar. Even later klinkt gejuich van het clubje dat de meeste woorden goed heeft. Vier kinderen uit de bovenbouw zitten geconcentreerd en heerlijk in het zonnetje te tekenen. “Dit is echt veel leuker dan binnen!” roept één van hen “Hier zijn we lekker in de frisse lucht.” De anderen zijn het roerend met hem eens.

Betere prestaties

"De kinderen zijn echt enorm enthousiast", beaamt juf Chantal. "Als ze straks weer naar binnen gaan, merk je meteen dat ze een betere concentratie hebben en dus ook beter presteren. Zeker voor kinderen die wat meer moeite hebben met de lesstof, is dit een goede manier van spelenderwijs leren. Voor de leerkrachten kost het wat meer voorbereidingstijd, maar we zien het vooral als een leuke uitdaging om mee aan de slag te gaan. Wij moeten creatiever nadenken over de methodes die we volgen. We proberen dezelfde leerdoelen te halen, maar dan buiten in plaats van binnen. Wat mij betreft doen we dit vaker. Zoals ik al vertelde, zijn veel lessen op de site van het IVN te vinden en bij een volgende keer hoef je ze alleen nog maar een beetje aan te passen. Dan gaat het ook veel makkelijker."

Extra leslokaal

Petra Wevers hoopt dat de buitenlesdag een stimulans is om het schoolplein te vergroenen. "Niet alleen ik, maar ook de overheid wil dit stimuleren", legt ze uit. "De gemeente Goeree-Overflakkee heeft hiervoor zelfs een subsidieregeling. We hopen dat meedoen aan de Buitenlesdag aanleiding is om vaker buiten les te geven en het schoolplein te zien als 'extra' leslokaal. Op een groen schoolplein is meer te beleven, te leren en te ontdekken dan op een grijs tegelplein. Op warme zomerdagen kan het bovendien heel heet worden op zo’n plein. Meer groen zorgt voor verkoeling en bij fikse buien kan het regenwater beter worden opgevangen. Vergroening kan heel uitgebreid, maar dat hoeft natuurlijk niet. Denk aan het plaatsen van een regenton of een insectenhotel. Op een plek, waar niet wordt gelopen, kunnen wat tegels worden weggehaald om daar bijvoorbeeld een vlinderstruik te planten. Ook kleine aanpassingen kunnen een bijdrage leveren en zijn voor de leerlingen leuk en leerzaam."

De dames willen tot slot alle scholen aanraden om vaker met de leerlingen naar buiten te gaan. "Ga samen met je team aan de slag. Zoals vermeld, zijn er op de site van IVN heel veel voorbeeldlessen te vinden, die snel en gemakkelijk kunnen worden aangepast voor iedere groep. De combinatie bewegen en leren is niet alleen leuk, maar leidt vooral tot betere leerprestaties."

Juf Chantal Smeding (links) en stimulator van de buitenlesdag Petra Wevers op het plein van De Pannebakker (Foto: Mirjam Terhoeve).
Afbeelding