Het Schelpenpad en de Kaai vormen een belangrijke verkeersader van Dirksland. De straten zijn toe aan een opknapbeurt.
Het Schelpenpad en de Kaai vormen een belangrijke verkeersader van Dirksland. De straten zijn toe aan een opknapbeurt.

Aanpak Kaai/Schelpenpad is niet zeker in tijden van bezuinigingen

Voor de Kaai en het Schelpenpad in Dirksland staat al enige jaren een fikse opknapbeurt op het programma. Het is er nog niet van gekomen. En nu de gemeente, die de opknapbeurt gaat uitvoeren, moet bezuinigen, is het lang niet zeker dat Kaai en Schelpenpad op korte termijn een nieuwe toekomst krijgen.

De gemeente Goeree-Overflakkee staat voor een intensief bezuinigingstraject. Momenteel is onderzoek gaande naar de mogelijkheden om minder geld uit te geven. Daarbij kijkt de gemeente heel breed. Niet alleen naar projecten in de buitenruimte, maar ook naar bijvoorbeeld het sociaal domein. Het onderzoek moet in juni leiden tot een bezuinigingsvoorstel van het college van B en W, waarover de gemeenteraad uiteindelijk een besluit neemt.
Tussen alle bezuinigingsopties die nu de revue passeren, zit ook het project Kaai en Schelpenpad. Het is niet gezegd dat het sneuvelt, maar het zou kunnen. “De keuze is aan het college en de raad”, maakte een gemeenteambtenaar dinsdag duidelijk tijdens de vergadering van de dorpsraad van Dirksland. “We moeten afwachten welke richting het op gaat.”
Die mededeling stelde voorzitter Jan Leenders teleur. “Deze kwestie ligt er al een aantal jaren. Vorig jaar is een start gemaakt met de voorbereidingen.” Volgens Leenders zou dit noodzakelijke project niet mogen wijken. Hij suggereerde dat het beter is om te bezuinigen op duurdere projecten, zoals de oostelijke randweg – met brug of tunnel – in Middelharnis.

Peekaaien

De aanpak van de Kaai en het Schelpenpad staat los van de plannen voor de peekaaien langs de haven van Dirksland. Dat zijn plannen waarvoor ook de provincie Zuid-Holland de beurs trekt, via de erfgoedlijn Goeree-Overflakkee.
Zolang de peekaaien op werkdagen nog dienen als parkeerplaats voor hele rijen auto’s, is een andere inrichting echter niet mogelijk. Eerst zal elders extra parkeerruimte moeten worden gecreëerd, bijvoorbeeld door uitbreiding van de parkeerplaats P4 aan de Mozartsingel. Hierover is overleg gaande tussen de gemeente en CuraMare. De kogel is echter nog niet door de kerk.