Raad stelt Regiovisie Jeugdhulp vast

GOEREE-OVERFLAKKEE - De gemeenteraad stemde dinsdag in met de regiovisie voor Jeugdhulp, die is opgesteld door Vijftien gemeenten binnen de Gemeenschappelijke Regeling Jeugdhulp Rotterdam Rijnmond. In de visie staan onderlinge afspreken welke taken van jeugdhulp worden opgepakt en welke inhoudelijke ontwikkelingen in de regio wenselijk zijn.

Door Jaap Ruizeveld

De visie is noodzakelijk omdat, ondanks het feit dat in de afgelopen jaren veel goed is gegaan binnen de jeugdhulp van Rijnmond, er op onderdelen verbeteringen kunnen worden aangebracht en ook dat er meer grip moet komen op het proces en de kosten. De politieke fracties toonden veel betrokkenheid bij het onderwerp. Vooral het lokale aspect werd benadrukt. De achtergrond en de identiteit dienen geborgd te worden, was de oproep aan wethouder Bruggeman om in het overleg te positioneren. Accenten moeten ook op de pleegzorg, met daarbij heldere communicatie. Het leveren van maatwerk is volgens de raad noodzakelijk, juist ook als de vraag langdurig is. Hulpverlening moet dichtbij plaatsvinden waar het kan en pas veraf als het moet. Ook vraagt de raad inzet van kwalitatief hoogwaardige personen, die in de frontlinie de problematiek kunnen aanpakken.

Gemeenten en aanbieders moeten nu vorm en inhoud gaan geven aan de transformatie van de jeugdhulp in Rijnmond. De visie is richtinggevend voor de regionale inkoop van specialistische jeugdhulp en voor de contracten die uiterlijk begin 2023 moeten worden herzien. Goeree-Overflakkee behoudt binnen deze regiovisie de ruimte om een eigen keuze te maken hoe de lokale jeugdhulp wordt georganiseerd. In de planning is opgenomen dat nog voor het zomerreces 2021 een concept regioagenda kan worden opgesteld, met concreet uitgewerkte punten.