Afbeelding
Foto:

Column: Verscheurde familie

Na lang overleg en verhitte discussies werd een geweldig idee geboren: de funny. Een klein, kleurrijk chocolaatje dat met name kinderen oneindig hebberig maakt. Stop er een handvol in een pak met hagelslag en ze rusten niet tot het pak leeg is en alle funnies soldaat zijn gemaakt. Vanuit het bovenkamertje van de hagelslagfabriek moet het een briljant plan hebben geleken. Maar in werkelijkheid is het een nachtmerrie. De schijnbaar onschuldige kleine chocolaatjes zetten in het gunstigste geval de onderlinge verhoudingen op scherp en leiden in het slechtste geval tot verscheurde families. Tenminste: dat was recent onze ervaring, nadat mijn man zich tot de aankoop van een met funnies gevuld hagelslagpak had laten verleiden.
Op een mooie zondagmiddag landden er bij onze oudste - na stevig schudden - niet minder dan zes kleine chocolaatjes op het bord. Onze middelste verkreeg er - ondanks dat ze eerst zorgvuldig via de minuscule opening naar binnen had gegluurd en daarna heel strategisch tweemaal horizontaal en eenmaal verticaal had geschud - maar twee. Er zijn om mindere redenen oorlogen begonnen. Haastig maande ik onze dochters die reeds als twee kemphanen tegenover elkaar stonden de funnies eerlijk te verdelen. "Maar als jij er morgen meer hebt dan mij, moet jij ze ook delen," stelde de oudste, terwijl ze haar zusje twee funnies toestopte. De middelste beloofde dat plechtig.
Maar toen ze 24 uur later meer funnies had weten te bemachtigen dan haar grote zus, had ze aan die belofte opeens 'geen actieve herinnering' meer. In Den Haag zou ze daar misschien mee wegkomen. Maar aan de Ouddorpse ontbijttafel niet. En ik kon er maar net op tijd tussen springen.
Een dag later is alles weer koek en ei. Gezusterlijk wordt er gegluurd, geschud, nog eens gegluurd en een beetje anders geschud. Het resulteert in heel veel hagelslag, maar slechts één funny. "Ik denk dat ze op zijn," merkt de middelste teleurgesteld op, terwijl ze nog eens een blik in het in drie dagen leeggegoten pak werpt. De teleurstelling maakt al snel plaats voor strijdvaardigheid. De inzet: De Laatste Funny. Er wordt gedebatteerd, onderhandeld, gepolderd en uiteindelijk om bemiddeling geschreeuwd. Als ook dat brandje is geblust en onze oudste met enige weemoed het lege hagelslagpak weggooit, wil ze weten of ik binnenkort nieuwe haal. Ik schud wild mijn hoofd. Te veel actieve herinneringen.