Afbeelding
Foto:

Neem en lees: Nieuw leven

Wat zegt de Bijbel over zwangerschap en geboorte? In dit geschenkboekje gaat ds. Kater daar nader op in. Met voorbeelden vanuit het Oude en Nieuwe Testament brengt hij het onderwerp ‘nieuw leven’ tot leven.

Ds. G. Kater is predikant van de Hersteld Hervormde Gemeente te Arnemuiden. In het Woord vooraf geeft hij aan dat nieuw leven een wonder van God is, in meer dan één opzicht. Dat is ook de rode draad in het boekje dat voor je ligt. Het is vooral geschreven voor jonge (aanstaande) ouders. Ds. Kater kiest ervoor om alle lezers informeel aan te spreken. Hij hoopt van harte dat dit boekje in het hart van iedere lezer (meer) Bijbels licht zal werpen op het grote wonder van nieuw leven, en allerlei aspecten die daarmee verband houden. Vormend en toerustend. Vooral heenwijzend en leidend tot de Bron van al het leven, door de kracht van Zijn Geest. Van harte Gods zegen toegewenst bij het lezen!

In twintig korte stukjes gaat de auteur in op de verschillende facetten van het ‘nieuwe leven’: de Bron van al het leven, Gods zegen én Gods roeping, zwangerschap na de zondeval, teleurgestelde verwachting, Gods almacht kent geen grenzen, als de kinderzegen uitblijft, twee ‘pro-life’ vroedvrouwen, door God beschermd leven, moederliefde, troost voor rouwende ouders, op God geworpen, de erfenis van onze kinderen, God kent ieder mensenleven, Gods liefde voor Zijn kinderen, ongeboren en opnieuw geboren, de geboorte van het Kind, Gods beloften voor onze kinderen, Gods roeping voor vaders, Gods roeping voor moeders, ouderblijdschap.

Een kleine passage uit het hoofdstuk ‘Gods almacht kent geen grenzen’, met als kerntekst Genesis 18:14: ‘Zou iets voor den HEERE te wonderlijk zijn? Te gezetter tijd zal Ik tot u wederkomen, omtrent dezen tijd des levens, en Sara zal een zoon hebben.’

Eerst wil ik het maar heel eerlijk bekennen: ik weet uit persoonlijke ervaring niet wat het is waar ik in dit stukje over ga schrijven. Mijn vrouw en ik ontvingen al snel na ons huwelijk onze oudste dochter. Zeker, we beleden ook dat het nooit vanzelfsprekend is om kinderen te krijgen, en we ervoeren het als een wonder van Gods goedheid. En toch, heel eerlijk gezegd, sta je daar niet zo heel lang bij stil… Totdat we hen ergens ontmoetten; een stel dat kinderloos is. En we hoorden van alle maandelijkse teleurstellingen, van het levensgrote verdriet, van alle vragen die het in hun hart opriep, en van alle momenten in hun leven waarop zij hieraan herinnerd worden. Het maakte ons stil. En het maakt me nu nog beschroomd en bevreesd om al te ‘gemakkelijk’ enkele pastorale woorden hieraan te wijden. Tegelijkertijd brengt Genesis 18:14 ons wél in die context. We ontmoeten daar Abraham en Sara. Ze zijn al vele jaren getrouwd. Wat hebben ze al vele jaren uitgezien naar de kinderzegen. Niet alleen omdat hun vaderhart en moederhart hier intens naar verlangt, maar ook omdat uit hun nageslacht de beloofde Messias geboren zal worden. Dat heeft de HEERE Zelf beloofd (Gen. 12:1-3, Gen. 15:4). Maar de jaren gaan door, en nog steeds klinkt geen babygehuil in hun tent. Ja ze hebben wel geprobeerd om zelf Gods belofte te vervullen. Hagar werd de bijvrouw van Abraham en Ismaël is geboren. Maar hij blijkt niet de door God beloofde zoon te zijn…

Nog een paar regels uit het laatste hoofdstuk 'Ouderblijdschap':

Laat in de opvoeding van onze kinderen het zwaarste wegen wat het zwaarste (het belangrijkste) is: de bekering tot God en het geloof in de Heere Jezus Christus, en een leven tot eer van Gods Naam. Laten we de Heere en Zijn liefdedienst aanwijzen en aanprijzen! Hij is dé Waarheid (Joh. 14:6). Alleen Hij leert al de Zijnen door Zijn Woord en Geest te wandelen in de waarheid van Zijn geboden. Hij is machtig en gewillig om ook onze kinderen te leren wandelen in Zijn waarheid. Wat een blijdschap doortrekt het hart van een christenvader en christenmoeder als je hoort dat je kind de Heere zoekt, omdat het Hem kwijt is. Wat een vreugde doortrekt je hart als je hoort en ziet hoe je kind het Woord van God biddend leest. En jullie ouderblijdschap wordt nog veel groter wanneer je kind er – hoe gebrekkig ook – van getuigt dat het de Heere niet meer missen kan. Dat het de Heere Jezus Christus lief heeft gekregen. En dat het vanwege verdriet over de zonde en uit liefde tot Hem, verlangt te leven naar Zijn wil. Dat het verlangt zijn of haar leven te besteden in zijn dienst. Er is immers geen beter leven!

Ds. G. Kater heeft een uiterst gevoelig onderwerp op een heldere, Bijbelse, maar ook praktische wijze aan de orde gesteld. Het thema ook van verschillende kanten belicht en zichzelf ook kwetsbaar opgesteld.

We kunnen dit boekje over ‘nieuw leven’ daarom van harte aanbevelen. Voor ouders, die voor het eerst een kindje verwachten, maar ook als ouders al een kindje hebben.

Dit boekje bevat 110 blz. en 20 hoofdstukjes. Voor persoonlijk lezen, maar zeker ook als geschenk voor familie of kennissen, of om uit te delen via verenigingen.