Ideale oplossing voor problemen VCP Middelharnis/Sommelsdijk is er niet

Een zeer kritische en in opvattingen sterk verdeelde raad maakte het portefeuillehouder Feller, zeker in eerste instantie, niet gemakkelijk. Dat kwam ook omdat enerzijds al naar invulling van de knelpunten werd gekeken en anderzijds de wethouder juist in zijn betoog opsomde dat er een zorgvuldig traject aan dit voorstel was voorafgegaan en dat daaruit voortvloeide dat nu eerst naar haalbaarheid van het onderwerp moet worden gekeken. "Er is nog geen enkele definitieve invulling, die komt op een later tijdstip. We willen als gemeente geloofwaardig en rechtvaardig overkomen en de burgers erbij betrekken. Dat is de insteek." De wethouder erkende dat de gemeente de infrastructurele problemen eerder had moeten aanpakken.

Draagvlak

Van der Meer (EVV) hamerde op maatschappelijk draagvlak. "Geef dat prioriteit voordat er een haalbaarheidsonderzoek komt." Heintjes (VKGO) stelde dat het VCP in samenhang gezien moet worden met woningbouw en met een kwaliteitsslag voor het centrumgebied. "Je krijgt het probleem zo niet opgelost", zei Rita van den Nieuwendijk (ABB). Zij somberde ook over de geraamde kosten (100.000 euro) voor het onderzoek. Peter Grinwis (SGP) wilde nog niet over de randwegenstructuur beslissen. "Dat is vooralsnog een brug te ver. Er moet een weging worden gemaakt en daarin telt het maatschappelijk aspect zwaar. Ook hij gaf aan dat een ideale oplossing niet te vinden is. Liesbeth Keijzer (CDA) vond het lastig nu al in te stemmen met het voorstel. Haar suggestie was het stuk aan te houden, hetgeen uiteindelijk ook gebeurde.
Cees Grinwis (PvdA) zag dit haalbaarheidsonderzoek liever gelijk van tafel. "Dit is een slecht plan met onaanvaardbare kosten. Waar is de realiteitszin? Kijk naar de impact op de omgeving, het kappen van de vele bomen. Waarom moet de woningbouw in de Westplaat er zo prominent bijgehaald worden? Er kan toch ook in andere dorpskernen gebouwd worden?" Dat laatste punt werd door meerdere fracties geopperd. Ze wilden nog niet door met het plan, maar eerst nut en noodzaak op tafel hebben. "Applaus voor welke uiteindelijke aanpak dan ook is niet te verwachten", aldus de VKGO. Ellen Nijssen (VVD) zag het debat met stijgende verbazing verlopen. "Er moet iets gebeuren, dat is duidelijk. Maar gaat het hier nu om een VCP-project of over een woonvisie? Het voorgestelde scenario is niet uit de lucht gevallen. Verkeerskundig is alles bekeken. Nee, het is niet optimaal, niet ideaal."

Effecten en concessies

Al vele jaren is er gesproken over de ontwikkeling van een randwegenstructuur als ontsluiting voor de woningen aan de noordkant van Middelharnis/Westplaat en voor vermindering van de verkeersdruk op de Langeweg. Tot concrete acties kwam het niet. De bestaande hoofdontsluiting van de kernen werd vooralsnog voldoende geacht. Wel zijn er in 2018 en 2019 onderzoeken uitgevoerd naar een meest passende oplossing voor het verkeersvraagstuk. Daaruit bleek dat elke keuze effecten geeft en dat op detailpunten concessies onvermijdbaar zijn. Wanneer de keuze gemaakt wordt voor een randwegenstructuur is dit een ontwikkeling die voor vele tientallen jaren een passende oplossing moet bieden. Het draagt bij aan andere ambities van de gemeente en biedt duidelijkheid voor de verdere ontwikkeling van het centrumgebied. De definitieve instemming van de raad volgt als het onderzoek is uitgevoerd.
Welke voorkeur uiteindelijk ook wordt uitgesproken een herinrichting van de Langeweg en andere aanpassingen van de verkeerscirculatie in de kern zijn en blijven nodig. Een nieuwe Oostelijke randweg in combinatie met een herinrichting van de Langeweg wordt, zo stelt het college, vanuit verkeerskundig oogpunt gezien als de meest robuuste en toekomstbestendige oplossing. Ook daarom wordt voorgesteld het genoemde project uit te laten werken met een haalbaarheidsonderzoek.

Samenhang

Tenslotte terug naar de tekst van het raadsvoorstel. Daar staat dat de keuze voor een randweg samenhangt met verdere ontwikkeling van woningbouw op Goeree-Overflakkee. De ontwikkeling van de Westplaat is vooralsnog afgerond op een aantal van 1025 woningen. Verdere bouw is aangehouden in verband met bijkomende toename van autoverkeer. Een randwegenstructuur biedt mogelijkheid om verdere woninguitbreiding in de Westplaat te realiseren van nog ongeveer 500 woningen. In het verleden is ervoor gekozen om de woningbouwopgave naar de noordkant uit te breiden, omdat het centrum dan meer in het midden wordt gesitueerd en er bovendien gebruikt kon worden gemaakt van het maritieme karakter langs het havenkanaal. Maar de mogelijkheden voor woningbouwontwikkeling zijn niet beperkt tot de noordkant.

Risico’s

In het raadsvoorstel worden bij uitvoering van een infrastructurele voorziening met randwegenstructuur ook enkele risico’s benoemd. Zoals mogelijk onvoldoende financiële draagkracht mede in relatie tot de opgave voor een verdere centrumontwikkeling, het aspect planschade en onvoldoende draagvlak bij inwoners/stakeholders die nadelige effecten kunnen ondervinden bij de aanleg van een randwegenstructuur. Het betrekken van stakeholders en inwoners wordt dus benadrukt in het vervolgproces bij een haalbaarheidsstudie. Maar tot een aanpakbesluit kwam het niet in de raad. In de mei-vergadering zal toch de knoop moeten worden doorgehakt. Inmiddels zijn de eerste kritische schriftelijke reacties uit de samenleving al op het gemeentehuis gedropt.