Afbeelding

Debat in raad over composteerinrichting en bioboardfabriek schuift op naar komende week

Tegen deze bouw en de te verwachten verkeersontwikkeling is door de Dorpsraad Oude-Tonge bij de gemeente een petitie met het thema 'Bedrijf ok, fabriek nee' ingediend met in totaal 1079 handtekeningen. Daarnaast heeft -zoals onze krant al meldde- ook de fractie Vitale Kernen een signaal op haar website afgegeven tegen de bouw van de bioboardfabriek, tegen de bouwhoogte van het complex en de verkeersaspecten.

Comgoed is een bedrijf dat handelt in compost, meststoffen, grondstof voor biomassa en andere restproducten. Voor deze huidige - maar ook voor nieuwe activiteiten - kocht de Dirkslandse onderneming 8,4 hectare grond op Bedrijvenpark Oostflakkee. De nieuwe activiteit daaraan toegevoegd betreft de fabricage van bioboard, bestaande uit onder andere restproducten van de composteerinrichting. De omgevingsvergunning is bij de provincie Zuid-Holland ingediend. De provincie is bevoegd gezag omdat het hier enerzijds gaat om stikstofdeposities (milieubelastende activiteit) die vrijkomen door het productieproces en anderzijds ook voor wat betreft verkeersbewegingen.

Bouw en verkeer

Voor wat dit laatste betreft gaat het dan om los- en laadlocaties in combinatie met andere ontwikkelingen. Rekening moet worden gehouden, zo staat in het raadsdocument, met een toenemende verkeersintensiteit tussen het bedrijvenpark en de N59, waardoor aanpassingen van kruisingen nodig lijken. Op de door Comgoed bv aangekochte gronden wordt de bouw beoogd van een composteerinrichting (oppervlak 52.000 m2), een bioboardfabriek (7.800 m2) en bouwwerken voor bewerking van restmateriaal, plus enkele silo’s voor opslag van producten en bluswater.

Stroef verkoopproces

Wat komende week aan de raad wordt gevraagd, is dat er met de verklaring van geen bedenkingen een positief advies komt voor het afwijken van het bestemmingsplan. In de argumentenparagraaf in het raadsvoorstel wordt door het college overigens ook nog andere informatie verstrekt waar het gaat over de stroef verlopen verkoop van gronden op het bedrijvenpark BPO (Oostflakkee). Dit zou tot frustratie van aandeelhouders hebben geleid waaronder ook de gemeente Goeree-Overflakkee. De ontwikkeling van het bedrijf Comgoed bv resulteerde in genoemde grondaankoop van 8,4 hectare. Hiermee kon een groot deel van de nog beschikbare gronden op het bedrijvenpark worden verkocht. Het beoogde bouwplan wordt omschreven als massaal in verhouding tot omliggende bedrijven. Niet alleen wat betreft grondoppervlak van bouwwerk maar ook wat betreft bouwhoogte. Het huidige plan voor de te bouwen fabriek is groter en hoger dan het bestemmingsplan toelaat. In Oude-Tonge vreest men onder meer stankoverlast, horizonvervuiling en een enorme toename van vrachtverkeer aan de rand van het dorp. Overigens zijn al een geuronderzoek en geluidsonderzoek gedaan. Daarin wordt geconcludeerd dat er geen sprake is van stank- en geluidsoverlast van de te bouwen fabriek.