Afbeelding
Foto:

Opiniecolumn: Interessante discussies

Veel mensen uit mijn klas hebben wel dezelfde ideeën, maar als ze er dan met elkaar dieper op ingaan, raken ze toch altijd in discussie. Bij maatschappijleer wordt vaak naar onze mening gevraagd, en als ik dan de meningen van leerlingen uit mijn klas hoor, heb ik het gevoel dat ze grotendeels wel op dezelfde vertegenwoordigers zouden stemmen, maar het kan ook zijn dat als ze ook daadwerkelijk mogen stemmen ze er beter over na gaan denken en erachter komen dat ze toch eerder achter andere uitgangspunten zouden staan dan dat ze dachten.

Ik vind het wel goed dat ze er over nadenken om leerlingen meer inspraak te laten hebben op politieke beslissingen, en het laat me realiseren dat ze, ondanks dat het lastig is, wel proberen om naar de jeugd te luisteren, ook in deze tijden. Ik denk wel dat, vooral in deze tijd, jongeren niet altijd voor de verstandige keuzes zullen gaan. We willen nu bijvoorbeeld heel graag de terrassen en winkels open omdat we het helemaal zat zijn, maar als je naar de coronacijfers kijkt, is dat eigenlijk helemaal niet handig.

Ook denk ik dat veel jongeren het idee van de mogelijkheid om te stemmen leuker vinden dan het daadwerkelijk stemmen, of dat ze het helemaal niet doen als ze zich niet volledig kunnen vinden in de uitgangspunten van de vertegenwoordigers. Dan hebben we alsnog niet echt 'onze stem laten horen'. Maar misschien is het iets waar we in moeten groeien, en dat we er over een paar jaar al veel beter en serieuzer in zijn, en het bij ons 'normaal' hoort. Dat zou weer een nieuwe uitblinker in de politieke geschiedenis zijn.