Weerbericht: Medio komende week zachter

Na de opmerkelijke paaskou (inclusief sneeuwval) van de afgelopen dagen, blijft het overwegend kille aprilregime in stand tot even na het weekend. Overdag wordt het niet veel zachter dan een graad 9, terwijl een enkele nacht soms nog nachtvorst kan geven. April is een echte overgangsmaand wat het weer betreft, vertelde ik al eens eerder. IJskoude poollucht probeert regelmatig flink zuidwaarts te stromen, terwijl anderzijds warme subtropische luchtstromen via Zuid-Europa soms royaal naar het noorden proberen te komen. De ene keer wint de kou het en de week daarna de warmte of andersom. Die ijskoude poollucht hadden we vooral de voorbije dagen in huis. Prachtige buienluchten in Noors blauw waren regelmatig te zien en het was lang geleden dat er weer eens echte sneeuwvlokken naar beneden vielen op de Eilanden. Vooral richting woensdagochtend sneeuwde het nog even goed door in het land en hadden we zowaar enige tijd een witte wereld. Bij Vaals lag zelfs twee decimeter. De sneeuw dooide vrij snel weer weg, trouwens.

Komende dagen blijft de luchtdruk hoog in de kille wateren bij Ierland. Depressies trekken soms door richting het Noordzeegebied. Enkele regenstoringen of losse buien bepalen ons weerbeeld vooral. In de achterkamer van zo’n depressie wordt het met een noordwestenwind wat frisser en aan de voorzijde van een storing geeft een meer zuidwestelijke stroming iets milder weer. Dat wat minder koude weer hadden we donderdag en vrijdag, maar juist in het weekend zijn er weer toenemende regen-/buienkansen en komt de temperatuur weer lager uit. De maxima in het weekend komen uit op een graad of 8 en in de nacht is het 2-3 graden. De wind bivakkeert tijdelijk in de noordoosthoek en is meest matig in Zuidwest-Nederland. De wisselvalligheid neemt wel af na het weekend. Na maandag komt er meer invloed van hoge druk via de Azoren en dan lijkt het weer iets te stabiliseren in de Benelux. Regenkansen minderen en het wordt geleidelijk wat zachter, met maxima richting een bescheiden 15 graden wellicht. De nachten blijven nog wel even koud tot woensdag, met kans op nachtvorst.

De middellange termijnprognose van het Europese weermodel opteert voor wat warmer weer vanaf half april. Uitgesproken droog weer wordt niet verwacht, zoals in voorgaande aprilmaanden. De kans op de beruchte voorjaarsdroogte lijkt me dan ook een stuk kleiner dan in de afgelopen grasmaanden.