Afbeelding

Werkzaamheden bij Melissant worden hervat

De ontwikkeling betekent goed nieuws voor zowel de inwoners van Melissant als de provincie, vindt ook Gedeputeerde Floor Vermeulen. "Het gevolg is dat we nu gewoon onze oorspronkelijke planning kunnen aanhouden voor de werkzaamheden: eerst de verbinding maken tussen de nieuwe N215 Rotonde Noorddijk naar Melissant en daarmee de nieuwe N215 op een tweede locatie aan te sluiten met de 'oude N215' en het in gebruik nemen van de fietstunnel onder de N215 Rotonde Noorddijk. De voorbereidingen hiervoor worden volgende week door de aannemer uitgevoerd. Als dit werk klaar is, is de overlast voor Melissant grotendeels voorbij en is het dorp via twee rotondes weer bereikbaar."

Voordat de impasse werd doorbroken, zag die planning er heel anders uit. De Staakweg zou eigenlijk op maandag 12 april dicht gaan, doordat de nieuwe aannemer (Heijmans) door het conflict met de oude aannemer niet makkelijk verder kon met de werkzaamheden. Het werk aan de Staakweg gaat dus voorlopig nog niet door, omdat eerst de aansluiting met de rotonde wordt gemaakt, zodat inwoners van Melissant zo snel mogelijk weer fatsoenlijk in en uit het dorp kunnen komen. Voor het werk aan de Staakweg volgt nog een nieuwe planning, aldus Vermeulen.

Hij kan zich goed voorstellen dat de inwoners van Melissant zich gegijzeld voelden in hun eigen dorp. "Dat betreuren we heel erg. Daarom is er intensief overleg geweest tussen onze advocaat en die van de oude aannemer, om snel overeen te komen dat de hekken op de twee locaties worden weggehaald." De provincie is nu bezig met een nieuwe planning voor de restwerkzaamheden volgens de nieuwe situatie. Prioriteit is volgens de gedeputeerde om snel mogelijk Melissant weer goed bereikbaar te maken. "Als deze planning definitief is, gaan we deze delen met de omgeving."

Tussen de 'oude' aannemer Van der Made Infra BV en de provincie Zuid-Holland ontstond een geschil over de werkzaamheden, die nu zo hoog is opgelopen dat de advocaten van beide partijen eraan te pas moeten komen. Van der Made blokkeerde uit protest tegen het besluit van de provincie om hen van het werk af te halen de weg, waardoor Heijmans niet verder kon. Op het bord op de foto is te lezen dat Van der Made zich beriep op het retentierecht. Dat houdt in dat de aannemer vindt dat de provincie eerst moet betalen voor het geleverde werk voordat de aannemer het roerend goed vrijgeeft.