Afbeelding
Foto:

Opiniecolumn: Moet dat nou echt?

Volgens de Nederlandse wet, die zo nu en dan in de weg loopt, ben je vanaf je 18e meerderjarig en dus volwassen. Vanaf je 18e heb je stemrecht. Je mag ’s nachts werken en je mag trouwen. Je mag je naam aanpassen en een lening aangaan. Je hebt geen kwalificatieplicht meer. En natuurlijk mag je zelf in een auto rijden.

Maar nu komt the big question. Als het stemrecht veranderd wordt naar 16 jaar, hoe zit het dan met alle andere vrijheden die je op je 18e verjaardag krijgt? Ik bedoel, als je meerderjarig wordt en daardoor mag stemmen, is het dan zo dat als je 16 jaar wordt je al meerderjarig ben? Kun je wel iemand van 16 opzadelen met de plicht van het stemmen? Want je kunt je stem echt niet laten liggen als je ziet wat er in het verleden allemaal voor gebeurd is.

Iemand van 16 hoort gewoon lekker op school te zitten en zich niet druk hoeven maken om politiek en dat hele gedoe. Als je 16 bent, kun je gaan lessen voor je auto. Is dat dan niet genoeg? Voor je het weet ben je 17 en mag je praktijkexamen gaan doen. Vul eerst die 2 jaar maar en voor je het weet ben je 18 en mag je gaan stemmen. Geniet gewoon even van die twee leuke jaren, zonder het betalen van je zorgverzekering.