Afbeelding

Blauwe papiercontainer vier dagen aan de weg in Ouddorp

Jaap Ruizeveld

Dat er een keer iets fout gaat is acceptabel. Niet mopperen, geen probleem. Dat informatie en communicatie over oplossing en aanpak echter uitblijft omdat gegevens bij de inzamelaar zelf, het klantcontactcentrum van de RAD, dagen niet voorhanden zijn, is wel kwalijk. In telefoontjes werden bewoners op hun simpele vraag wanneer er nu een ophaaldienst langs zou komen, met een kluitje in het riet gestuurd. “We kennen het probleem, maar de oplossing is nog niet bekend”. Met een dergelijke aanpak heeft het broze algemene vertrouwen van burgers in overheid, afvalinzamelaar de RAD en de Gemeente (het gaat hier om de overgangsfase in afvalinzameling) een onnodige deuk opgelopen.

In een reactie op de vraag hoe een en ander zo fout kon gaan, gaven gemeente en de RAD aan het gebeurde heel vervelend te vinden. Aangekondigd werd dat vandaag (vrijdag 2 april) de papiercontainers alsnog geleegd zullen worden. Toegezegd werd donderdagmiddag dat de bewoners in de overgeslagen route in Ouddorp vooraf nog zouden worden ingelicht.

In de gezamenlijke verklaring, verstrekt via de afdeling communicatie van de gemeente Goeree-Overflakkee, staat: "Wij zitten momenteel in een overgangsfase, waarbij de oude inzamelaar de afgelopen week voor de laatste keer de inzameling nog heeft verzorgd. De RAD heeft al wel vanaf begin dit jaar afvaltaken van ons als gemeente overgenomen en onderhoudt in die rol de contacten met de 'oude' inzamelaar. Vooral bij onverwachte gebeurtenissen bleek dat in de praktijk lastig, omdat er niet rechtstreeks geschakeld kon worden met de planning/chauffeurs. Dat is vanaf nu anders, omdat de RAD zelf de inzameling gaat doen. De lijntjes zijn korter. We verwachten daardoor duidelijke verbetering."

Rond de inzameling in de route in Ouddorp bij de Hazersweg was het complexe dat de weg in twee verschillende inzamelwijken voor oud papier viel. "Het ene deel is al eerder geleegd, bij het tweede deel moest oud papier afgelopen dinsdag worden opgehaald. Dat is helaas niet gebeurd. De oude route was, zo bleek later, voor de medewerkers van het klantcontactcentrum niet meer in beeld en zo ontstond verwarring. In het nieuwe ophaalschema dat vanaf donderdag 1 april geldt, is er sprake van één route. Dat maakt inzameling, naar onze verwachting, ook makkelijker en duidelijker", aldus de toelichting.