Afbeelding

Opinie: Nood wordt deugd: hypermoderne mondkapjes

Loop je in de supermarkt per ongeluk te dicht langs iemand, lees je in het mondkapje de tekst ‘1,5 meter graag’. Het klinkt futuristisch, maar is dichterbij dan je denkt. Het Boled mondmasker van het gelijknamige Nederlandse bedrijf maakt ze al. In het mondkapje is ledverlichting verwerkt. Via bluetooth koppel je het mondkapje aan je telefoon en met de bijbehorende app kun je teksten vertonen op je mondkapje.

Het techbedrijf Razer - bekend van computeronderdelen zoals muizen en toetsenborden - ziet ook een gat in de markt. Het bedrijf kondigde begin dit jaar al aan dat ze high tech mondkapjes wilden gaan produceren en introduceerden Project Hazel. De aankondiging is inmiddels omgezet in concrete actie.

Het mondkapje krijgt onder meer ingebouwde speakers waarmee de stem van de drager kan worden versterkt. Ook is het de bedoeling dat er een actief ventilatiesysteem wordt ingebouwd, compleet met verwisselbare luchtfilters. Bij de neus is het mondkapje extra goed afgesloten, zodat de bril van de eigenaar niet beslaat. En in het donker gaat de ingebouwde verlichting van het Razer-mondkapje automatisch aan. Rond de mond is doorzichtig materiaal gebruikt, zodat de drager goed te herkennen blijft.

“We denken dat we, helaas, nog een lange tijd mondkapjes zullen moeten dragen," zei ceo van Razer, Min-Liang Tan, eerder dit jaar in een interview. Hij denkt dat er toekomst zit in het technologische snufje. “Wegwerpmondmaskers zijn niet milieuvriendelijk, maar mondmaskers zullen nog steeds nodig zijn nadat de pandemie is afgelopen.”

Dat mondkapjes nog wel even in het straatbeeld te zien zullen blijven, is zeker een realistische verwachting. Weinig mensen zullen daar op voorhand blij mee zijn. Hoe technisch hoogstaand het mondkapje ook is, het blijft uiteindelijk een ding dat op je gezicht zit en na korte of langere tijd gaat irriteren. Gezien alle technieken die met name bij Razer worden toegepast, is een fors prijskaartje daarbij niet ondenkbaar. Voor veel mensen in Nederland zal dit meerdere stappen te ver zijn. De verplichting tot het dragen van een mondkapje geldt hier immers voor een relatief beperkt aantal locaties.

Het is mooi om te zien hoe creatieve ondernemers proberen in te spelen op veranderingen in de samenleving. Zelfs voor mondkapjes vol technische snufjes kun je bewondering en respect hebben. Helaas voor bedrijven als Razer en Boled zullen de meeste mensen toch hopen dat het geen succesnummers worden. Dat zou namelijk betekenen dat we voorlopig nog aan het mondkapje vastzitten.

Afbeelding